În următoarele două luni va fi finalizată instalația de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea deșeurilor din municipiul Cluj-Napoca în satul Dezmir, Apahida. Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, spune că acest proiect ar urma să rezolve problema muntelui de gunoi din oraș.
Viitoarea stație de dezintegrare a deșeurilor, integral automatizată, va reduce semnificativ cantitățile de deșeuri rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică. De asemenea, urmare a valorificării energetice, Consiliului Județean estimează că energia verde produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate.
Investiția de construire, montare și dare în funcțiune a acestei instalații, cu o capacitate de procesare de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an, are o valoare de peste 37 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Județean Cluj.
Ca urmare a valorificării energetice, Consiliului Județean estimează că energia verde produsă de-a lungul unui an va putea acoperi consumul forului administrativ, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate.
„În 2 luni aproximativ vom finaliza stația de dezintegrare moleculară, pentru transformarea gunoiului în energie. Am trimis pentru aceasta 37 de milioane de lei, suma necesară pentru a finaliza lucrările care sunt într-o fază avansată. Am speranțe că, cel mai târziu, în luna mai va fi funcțională și va produce curent, așa cum ne dorim. E o mare investiție și asta a județului. Este importantă strategic pentru că Clujul va produce bani din energie. Și nu numai că va produce bani, cantitatea de gunoi pe care o avem nu va mai fi o problemă. Va fi un avantaj. Odată ce această stație va funcționa ea va putea să existe ca capacitate cu câte module ne dorim, în perspectivă ne dorim să producem cât mai mult curent. Am făcut un calcul cu cantitatea de energie pe care o va produce doar în primele luni. Va putea asigura fără grijă alimentarea stadionului, a entităților din subordine. Ne dorim ulterior chiar și a Aeroportului, un mare consumator de energie.
Dacă această investiție va merge va rezolva situația care ne-a creat atâtea probleme în decursul anilor. Eu am beneficiat, cu ghilimele, de toate criticele de la vremea respectivă, deși problema închiderii rampelor și de manageriere nu erau problema județului la vremea anului 2008- 2009. Dar știind că primăriile nu au bani am intrat în acel proiect european, deși puteam să n-o facem, puteam să luăm un privat care să facă el tot ce era, poate găsea o altă soluție, mult mai rapidă. Pentru a veni în sprijinul primarilor care nu aveau bani să-și închidă rampele de gunoi am aplicat pentru acest proiect european care, până la urmă, l-am dus la capăt. Dar cu ce costuri? Dacă mă întrebați acum pe mine a fost o decizie greșită pentru a costat mult prea mult, iar lucrările de acolo care au dus și la plângeri penale, dosare penale, la alunecări de teren. Cu alte cuvinte, am stat prea mult timp pe un proiect și, din păcate, consecințele au fost grave pentru că a apărut lacul de levigat, o problemă pe care n-o puteam controla”, a declarat Alin Tișe.
Depozitul actual din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) are o capacitate de depozitare de 1.085.000 tone iar până în toamna anului trecut erau depozitate cca 335.000 tone deșeuri. Instalația/instalațiile propuse să asigure tratarea/valorificarea energetică a unei cantități de aprox 35.000 tone/an (ceea ce reprezintă cca 62% din cantitatea de deșeuri care a fost estimată că ajunge anual să fie eliminată prin depozitare la celula 1 a CMID- estimarea fiind de 56.000 tone anual).
@clujenii Clujul va investi într-o stație de ddzintegrarea gunoaielor #cluj #fyp #clujenii #alintise ♬ sunet original – www.clujenii.ro