ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Una dintre puținele străzi din Cluj care nu și-a schimbat numele de-a lungul anilor! A fost numită astfel după legendarul cioban „care a salvat Clujul de turci”

clujul
Sursa foto: http://members.virtualtourist.com

Într-un oraș cu o istorie complexă și o toponimie marcată de schimbări importante, strada Donath din Cluj-Napoca este una dintre puținele artere care nu și-au schimbat numele de-a lungul decadelor, păstrându-și denumirea originală, chiar și după Unirea din 1918. Această stradă poartă un nume cu o semnificație istorică profundă, fiind legată de un erou local al cărui gest a marcat salvarea orașului în fața invaziei turcești.

Legenda ciobanului Donath

Pe coasta dealului Cetăţuii există o deschidere naturală cunoscută sub numele ciudat de Tăietura Turcului. Legenda spune că pe aici turcii, atraşi de bogăţiile Clujului, au încercat să taie dealul şi să devieze Someşul în valea Nadăşului pentru a lăsa oraşul fără apă şi a-l supune unui lung asediu.

Din fericire, un cioban, Donath, care păstorea turma în apropiere, lângă Pădurea Hoia a observat manevrele turcilor şi şi-a dat seama că oraşul era în pericol. Asemeni eroului de la Marathon, a fugit într-un suflet să ducă vestea concetăţenilor săi, după care din cauza emoţiei şi a efortului a murit subit. Clujenii, însă, au atacat oastea turcească şi au reuşit să salveze oraşul. Drept recunoștință pentru sacrificiul făcut de Donath, clujenii i-au ridicat o statuie pe coasta dealului Cetăţuii, acolo unde acesta obişnuia să-şi ducă oile păscut.

Legenda mai spune că de atunci, în fiecare noapte omul de piatră coboară pentru a se convinge că oraşul este în siguranţă. Îşi umple ulciorul cu apă din Someş şi se reîntoarce la locul lui de veghe.

Istoricii plasează legenda lui Donath în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. În 1674, principele Apafi, ultimul principe al Transilvaniei autonome, influenţat de intrigile de curte l-a arestat şi executat pe Bánffy Dénes, marele-căpitan al Clujului şi comandantul armatei transilvane, care reuşise prin îmbinarea rezistenţei militare cu negocierile diplomatice să oprească extinderea hotarelor paşalâcului de Oradea.

Dispariţia acestui erou al rezistenţei antiotomane a fost urmată de noi cuceriri ale turcilor care au ocupat chiar şi Gilăul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *