Stâna de Vale este una dintre cele mai vechi stațiuni climatice montane din România, fiind un loc de relaxare și refugiu în inima Munților Apuseni. Situată la o altitudine de 1102 m, în depresiunea omonimă, stațiunea atrage vizitatori din întreaga țară datorită aerului puternic ionizat, izvoarelor de apă minerală cu proprietăți terapeutice, cascadelor impresionante și peisajelor deosebite care pot fi admirate de pe traseele montane.
De asemenea, pe lângă frumusețea naturală, Stâna de Vale este un loc ideal pentru iubitorii de drumeție și sporturi montane, oferind condiții excelente pentru activități de iarnă, cum ar fi schiul și snowboarding-ul, dar și pentru explorarea unor zone pitorești pe parcursul verii.
Pasionații de schi sau de alte sporturi de iarnă au la dispoziție două pârtii de schi și una de tubing. Pârtia Cerbul, cu o lungime de aproximativ 600 de m și o diferență de nivel de 90 m, are grad mic de dificultate și este deservită de o instalație de teleschi cu o capacitate de 500 de persoane pe oră. Cea de-a doua pârtie are o lungime de 170 m și este deservită de o instalație de baby-schi. Cei mai aventuroși pot escalada cascadele înghețate din vecinătatea stațiunii. Transformate în adevărate castele de gheață, acestea oferă privitorului, momente de reflecție, de contemplație.
Turiștii care vizitează Stâna de Vale pot beneficia de proprietățile curative ale climatului montan și ale apelor minerale valorificate în baza de tratament a stațiunii. Principalele activități turistice care pot fi practicate în acest areal sunt: schi de pârtie, schi de tură, drumeție montană, escaladă și rapel pe cascade. Datorită stratului gros de zăpadă, dar și persistenței acestuia, sporturile de iarnă pot fi practicate până la 120 de zile pe an.
Din Stâna de Vale pornește traseul turistic de tip magistrală: Stâna de Vale – Vf. Cucurbăta Mare, traseu care traversează Parcul Natural Apuseni de la nord la sud.