În ultimele luni unii clujeni au avut probleme cu castorii care le-au inundat parțial proprietatea, cei de la comunitatea „Someșul nostru” spun însă că relocarea acestora nu este cea mai bună opțiune. Activiștii civici precizează că orașul nostru ar putea beneficia de astfel de ingineri acvatici la Pârâul Popii și de pârâu în general prin crearea unui culoar verde-albastru la râu, minim invaziv, care să lege pădurea Făget de centru.
„Să sperăm că nu vor fi relocați castorii, specie protejată, care au format un peisaj acvatic superb la Pârâul Popii, din cartierul Câmpului. Unii proprietari ar plăti pentru astfel de peisaje, nu ar cere relocarea.
Asta e cererea doar a unui proprietar din zonă, alții nu sunt de acord cu el, mai ales că zona locuită e la înălțime considerabilă și cresterea nivelului apei nu reprezintă nicio amenințare.
Copacii de pe proprietăți private pot fi înconjurați individual cu mici garduri în jurul copacului pentru a nu fi roși, solutia proprietarului de a pune gard la apă fiind eronată, inestetică și probabil ilegală pentru ca nu se respectă distanța fata de cursul de apă.
Dimpotrivă, Clujul merită să profite de astfel de ingineri acvatici la Pârâul Popii și de pârâu în general prin crearea unui culoar verde-albastru la râu, minim invaziv, care să lege pădurea Făget de centru, via Câmpului, Manastur, campus USAMV și Canalul Morii.
Un astfel de culoar ecologic, pietonal și velo, ne scoate din trafic auto, oferă spații publice verzi la râu pe Câmpului unde nu există, ajută la intoarcerea comunității spre apă, in loc sa fie spatiu de parcări, garduri și deversări.
Un astfel de culoar temperează dezvoltarea imobiliară preconizată pe partea cealalta a apei, dinspre Frunzisului, de aceea merită integrat Pârâul în Inelul Verde Metropolitan, și realizat un Plan Urbanistic Zonal de către autoritățile locale”, transmit cei de la „Someșul nostru”.
Sunt periculoși castorii pentru oameni?
În ceea ce privește siguranța oamenilor, castorii nu reprezintă un pericol direct, deoarece aceștia sunt animale timide și, în general, evită contactul cu oamenii. Totuși, riscurile apar atunci când castorii sunt provocați sau se simt amenințați. În aceste situații, aceștia pot deveni defensivi și pot reacționa cu mușcături.
Problemele create de castori nu se limitează însă doar la pagubele materiale. În anumite condiții, barajele construite de aceștia pot bloca cursurile de apă, favorizând stagnarea apei și, implicit, dezvoltarea unor medii propice pentru proliferarea insectelor și a bacteriilor, care pot reprezenta riscuri pentru sănătatea umană. Astfel, deși castorii nu sunt periculoși în mod direct pentru oameni, comportamentul lor poate duce la pagube semnificative.