Un clujean care a petrecut un an în Clubul Alpin Român, filiala Cluj, acuză că totul este ”o înșelătorie mascată în dragoste pentru munte”. Desigur că relatarea acestuia este contestată de alți membri.
”Am petrecut un an în Clubul Alpin Român – Filiala Cluj, iar concluzia mea este una clară: acest club NU este altceva decât o mașinărie de făcut bani, exploatând naivitatea iubitorilor de munte. Se promovează ca o comunitate dedicată aventurierilor și pasionaților de alpinism, dar realitatea este cu totul alta – taxe peste taxe, promisiuni goale și un interes minim pentru dezvoltarea reală a membrilor.
Taxe fără beneficii reale
De la bun început, pe lângă taxa anuală care nu este nesemnificativă și care este diferențiată în funcție de oraș (La Cluj după cum puteți crede este mai mare ca la București) ducând la un preț discriminatoriu, dar ce primești în schimb? Un card de membru și promisiuni despre reduceri la diverse magazine și cabane, dintre care multe sunt fie inexistente, fie complet nesemnificative. Dacă vrei să participi la ture organizate, ghici ce? Plătești din nou. Ai nevoie de echipament? Îți recomandă “parteneri” care îți vând la prețuri comparabile cu orice magazin obișnuit.
Ture organizate? Doar dacă scoți bani!
În teorie, clubul ar trebui să fie un mediu unde pasionații se reunesc și învață unii de la alții. În practică, dacă vrei să participi la ture mai serioase, trebuie să plătești sume considerabile, uneori chiar mai mari decât ai plăti dacă ți-ai organiza propria expediție. Se laudă cu instructori și ghizi “experimentați”, dar în realitate, mulți dintre ei sunt doar membri mai vechi, fără certificări serioase.
Lipsa unui spirit de comunitate
Dacă te aștepți să găsești un grup unit, o comunitate de oameni pasionați care se sprijină reciproc, vei fi dezamăgit. În loc de camaraderie, dai peste o ierarhie rigidă, unde membrii noi sunt tratați mai mult ca niște surse de venit decât ca viitori colegi de aventură. Cei care organizează turele sunt interesați doar să-și acopere costurile (și ceva în plus), iar dacă nu ești dispus să bagi mâna în buzunar constant, ești lăsat pe dinafară.
Promovare falsă și lipsă de transparență
Clubul se promovează agresiv, promițând beneficii și oportunități pe care rar le oferă în realitate. Nu există transparență în ceea ce privește destinația banilor strânși din cotizații și taxe suplimentare. Evenimentele gratuite sunt aproape inexistente, iar atunci când există, sunt doar pentru imagine – nimic valoros, nimic care să te ajute cu adevărat să te dezvolți.
O publicitate agresivă pentru cei 3,5%
Dacă ai avut vreodată contact cu acest club, sigur ai fost bombardat cu mesaje despre cât de important este să le direcționezi 3,5% din impozitul pe venit. Se promovează ca și cum acești bani sunt folosiți pentru a sprijini comunitatea montană, dar unde sunt rezultatele? În afară de niște evenimente rare și prost organizate, nu vezi nicio îmbunătățire reală. Nu există transparență în ceea ce privește folosirea banilor, dar clubul insistă agresiv ca fiecare membru să “susțină cauza”. Cauza cui, mai exact?
Concluzie: Mai bine pe cont propriu
Dacă îți place muntele și vrei să te dezvolți ca alpinist sau drumeț, Clubul Alpin Român – Filiala Cluj NU este soluția. Vei cheltui bani fără să primești nimic valoros în schimb. Mai bine îți găsești un grup de prieteni cu aceeași pasiune și îți organizezi singur turele – vei economisi bani, vei avea parte de experiențe mai autentice și vei evita să fii doar o altă vacă de muls pentru acest club”, a explicat clujeanul pe Reddit.
Alți membri ai Clubului Alpin Român, filiala Cluj, sunt șocați de ce au citit.
”Salut,
Sunt membru al organizației CAR-Cluj din 2021.
Îmi pare rău că ai avut o experiență care te-a îndemnat la mesajul ăsta.
Aș vrea totuși să fac niște observații, fiindcă nu mi se pare fair-play ce ai scris. Cotizația anuală este de 150 de Ron PE AN ceea cu nu mi se pare “absurd de scump”. În afara atelierelor sau a unor tabere specifice/tehnice celelalte evenimente sunt gratuite. Anual se fac activități pentru mediu și educație montană, deci aici pot confirma că într-adevăr se face treabă.
Despre echipamente: exista o lista cu echipament tehnic colectiv (rachete de zăpadă, corzi, schiuri…) de care membrii pot beneficia în mod gratuit.
Cât despre comunitate am dat peste oameni cu deosebit de mult bun simț, cu experiență montană și mai ales dornici să împărtășească această experiență.
În data de 18 Martie (marți) este un eveniment deschis în care oamenii pot participa (nu trebuie să fii neapărat membru).
Chiar te-aș/v-aș invita să participi/participanți dacă vreți să afli/aflați mai multe direct de la cei din organizație și să puneți întrebări despre beneficii, activități…”.
De pe pagina oficială a CAR Cluj putem vedea că în luna martie sunt 6 evenimente în organizare.
2 comentarii
Nu toți înțeleg că adeziunea la un club nu este totuna cu consumerismul, că aceste cluburi se dezvoltă prin voluntariate, care sunt de fapt coloana vertebrală a Clubului Alpin Român. Dacă opinia celui citat a fost critică, tot el avea și ocazia de-a face dun CAR o organizație mai bună, implicându-se mai mult în zona de decizie. Asta încercăm noi, ceilalți.
Salutare montaniarzi, sunt membru CAR,si independent instructor sportiv, afirmatiile unui necunoscator de munte suna atat de amuzant,cand omul nu intelege natura, asta e ,sa-i acordam o sansa!