ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Turistă impresionată de Băile Sărate de la Ocna Mureș: Nu te simți ca în România. Am mâncat pe rupte cu 90 de lei

Oare e corect? Băile Ocna Mureș, locul 10 în TOPUL celor mai bune ștranduri și aqua-park-uri publice din România
Oare e corect? Băile Ocna Mureș, locul 10 în TOPUL celor mai bune ștranduri și aqua-park-uri publice din România

Un turist care a fost la Băile Sărate de la Ocna Mureș a spus că este impresionat de ceea ce a văzut și a spus că acolo nu te simți ca în România.

Ce putem face într-o după-amiază de vineri? Ținând cont că locuim în Alba Iulia, în centrul țării, avem destul de multe oportunități, zona noastră fiind, după părerea mea, privilegiată din punct de vedere al ofertelor turistice.

La o distanță de maximum 3,4 ore de șofat avem băi sărate, băi termale, stațiuni montane, hoteluri cu Spa, muzee, orașe-cetate, orașe-muzeu. Dar de data aceasta, am dorit doar o ieșire de câteva ore și am ales Băile Sărate de la Ocna Mureș.

Băile sunt redeschise doar din primăvara anului trecut, iar succesul lor este extraordinar, cred că atunci când a fost făcut proiectul, nimeni nu s-a așteptat la un asemenea aflux de vizitatori. Am auzit multe opinii despre aceste băi, toate pozitive, dar nu eram convinsă, până când nu am ajuns eu să le văd sau mai exact spus, până nu am ajuns eu să mă bucur de atingerea lor mi-nu-na-tă!

Localizare

Str. Fabricii nr. 12, Ocna Mureș, 515700, Județul Alba

Scurt istoric

Băile au fost înființate în anul 1876 în apropierea Salinei din Ocna Mureș, cu circuit închis, fiind accesibile doar celor ce munceau în Salină. Treptat, lucrurile au evoluat, iar în jurul anului 1880 oaspeții erau atât din țară, cât și de peste hotare, succesul datorându-se apei de aici, a cărei concentrație în sare era de 260%.

La finele secolului al XIX-lea, pe an băile erau vizitate de cca 4000 de turiști. În anii următori, și mai ales după unirea din 1918, stațiunea a avut un succes constant, apele fiindu-le recomandate în special celor ce sufereau de reumatism. După 1989 a început declinul locului, iar la începutul anului 2000 băile au fost închise.

Redeschiderea oficială a noilor băi, construite cu capital 100% de stat a avut loc în primăvara anului 2023.

Cum sunt băile sărate acum

Parcarea – gratuită

Încă din parcare am fost impresionați de numărul destul de mare de mașini, iar senzația pe care am avut-o de la început la Ocna Mureș a fost că nu suntem în România, ci undeva în afara țării.

Restaurantul de la Băile Sărate Ocna Mureș

Am parcat mașina și ne-am îndreptat spre recepție. De la recepție în partea stângă se intră în băi, iar în partea dreaptă este restaurantul aferent locului. Cum veniserăm imediat după serviciu, am decis să-i dăm corpului un pic de combustibil, așa că ne-am îndreptat direct spre restaurantul tip împinge tava.

Am luat o ciorbă de salată împărțită la două farfurii, datorită porției generoase și câte o porție de ciolan, eu simplu, doar cu salata, domnul meu cu fasole frecată. Gustul este extraordinar, preparate ca de casă, totul proaspăt, delicios. Plus două ape și două felii de pâine, 90 de lei, ceea ce mi s-a părut mai mult decât rezonabil.

Când să plătim, am fost anunțati că nu se poate plăti decat cu ceasul de consum primit de la recepție, s-a dus soțul, l-a alimentat si am servit delicioasele preparate după ce le-am plătit.

Zona de piscine de la Băile Sărate Ocna Mureș

După ce am plătit biletul de intrare pentru 4 ore, ne-am îndreptat spre vestiare. Se intră separat în cele două zone alocate doamnelor și domnilor. Există cabine de schimb și multe, multe fișete pentru bagaje, care se deschid cu ceasul primit la intrare. Fișetele sunt încăpătoare.

După zona vestiarelor urmează zona cu dușuri și intrarea la piscine.

Piscinele interioare de la Băile Sărate Ocna Mureș

În interior sunt trei piscine, una la intrare, cu apă caldă, dulce, cu adâncimea maximă de 1,4 metri și temperatura apei de 32-34 de grade, urmată de o altă piscină cu apă caldă și sărată, cu o adâncime maximă de 1,1 metri și temperatura a apei de 32-34 de grade. La marginea acesteia sunt montate 4 jacuzzi cu apă normală, caldă desigur. Nu le-am folosit.

În zona saunelor și a salinei este amplasat un alt bazin a cărui apă are 36-38 de grade, iar salinitatea este foarte crescută. Pe marginile piscinei există depuneri de sare. Am avut impresia că sunt undeva, la Marea Moartă, este cea mai sărată apă în care am intrat până acum în țara noastră.

Fie și doar pentru această piscină merită să ajungeți măcar o dată la Ocna Mureș, la băile sărate.

Pe lângă piscine, mai sunt două saune, una umedă și una uscată, precum și o sală de haloterapie sau saună. Aici temperatura era foarte bună, oamenii moțăiau în scaunele tip fotoliu.

Noi am intrat mai întâi în piscina cu apă dulce, apoi în piscina de tratament, cu temperatura de 36-38 de grade. Ce mi-a plăcut extraordinar aici este faptul că deasupra ei acoprișul este de sticlă și se poate rabata, intrând în permanență aer curat, de afară.

După aceea, am urcat la etaj unde este barul și o sală de fitness – cu intrare la fitness, contra cost, dar noi ne-am dus la bar unde ne-am rehidratat. Apoi am intrat în piscina mare cu apă sărată. Apa este atât de sărată, încât dacă nu ești atent, te ridică imediat cu picioarele în sus.

Totul este foarte, foarte curat, bine întreținut, câteva doamne curăța apa din zona piscinelor, a dușurilor, la vestiare, mătură, aspiră, spală pe jos, există și salvamar, dar apa nefiind adâncă, nu are nimic de lucru. De n-ar avea niciodată, rău n-ar fi!

Piscinele exterioare de la Băile Sărate Ocna Mureș

Aici apa este sărată și încălzită doar în sezonul de vară, acum nefiind funcționale.

Aglomerația

Am înțeles că în weekend este foarte multă lume, dar tot frumos este. Noi fiind vinerea, lumea era în număr normal, oamenii erau împărțiți și am avut senzația de spațiu. Oricum piscinele sunt mari. Într-un cuvânt, este superb!

Recomandări și precauții

Le sunt recomandate celor ce suferă de boli ale oaselor, de unele afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni ginecologice, ale aparatului locomotor, pentru unele probleme dermatologice și respiratorii, endocrine, venoase, limfatice, obezitate, anxietate, depresie.

Le sunt contraindicate gravidelor, celor ce suferă de boli acute, neoplazii, boli psihice, epilepsie, acoolism.

Potrivit indicațiilor citite pe pliantele informative celor suferinzi le sunt indicate câte 2 cure pe an de câte 10-12 băi, la interval de 6 luni. Concentrația în sare este de peste 300 de grame la litru. După ce am ajuns acasa, am servit o cina frugală și am adormit ca un prunc, scăldat în apă… sărată!

Tarife la Băile Ocna Mureș

Prețurile sunt pentru toate buzunarele. De luni pînă vineri: 60 de lei/persoană adultă pe zi, 45 de lei/persoană adultă pentru 4 ore, pentru copii 7-14 ani, 35 de lei pe zi, iar pentru 4 ore – 25 de lei. Copiii sub 7 ani intră gratuit. La sfârșit de săptămână, prețul crește cu 10 lei doar pentru biletul de o zi, persoană adultă.

Concluzii

Recomand oricui să se oprească la Băile Sărate pentru a vedea că și în România este posibil să existe ceva de anvergură, dar mai ales pentru apa de aici care este pur și simplu extraordinară! Noi, cu siguranță, ne vom reîntoarce pentru că mi-a plăcut fiecare secundă petrecută aici”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *