Toscana din Ardeal, locul de vis unde te crezi în Italia! Cine e omul care a proiectat acest loc magic din Transilvania – FOTO
”I Giardini di Zoe”, ”Grădina Zoei” sau ”Gradinile Banpotoc”, este un loc magic din satul hunedorean Banpotoc, de pe Valea Mureşului, între Deva şi Simeria. Acolo, un italian a cumpărat 4 hectare de teren și a amenajat o grădină botanică în stil renascentist italian, cu labirinturi din tufișuri, fântâni arteziene, răzoare de flori și felurite obiecte de decor vintage aduse din Italia.
Toscana din Ardeal poartă numele nepoatei proprietarului, Giovanni Salvatelli, în vârstă de 77 de ani.
Acolo ajungi cu mașina ieșind din autostrada A1 Sibiu-Deva înaintea orașului Simeria, Hunedoara, și încă o porțiune de 10 kilometri pe un drum județean. Se poate merge și cu trenul, până în gara aceleiași localități, un nod feroviar important în zonă. Iar de-acolo cu un taxi.
Drumul de la Cluj la ”I Giardini di Zoe” durează 2 ore
Grădinile s-au deschis din 2018. ”Cu câțiva ani în urmă, pe Facebook găseai majoritatea pozelor de la turiști, iar media de vârstă era undeva între 30 și 40 de ani”, spune pentru HotNews.ro Ramona Morar, cea care administrează, alături de soțul ei, grădina din Banpotoc.
Femeia locuiește chiar într-o casă amenajată în interiorul grădinii. Tot acolo se găsește și locuința seniorului Salvatelli, care vine în România de câteva ori pe an. „În general, vine de la sfârșitul lui februarie și stă cât îl lasă sănătatea: două, trei săptămâni, o lună, după care iar pleacă în Italia, unde e obișnuit cu clima, cu mâncarea ș.a.”, povestește Ramona Morar.
Antreprenorul italian a folosit grădinăritul ca o formă de meditație, ca să scape de stresul cotidian: ”Când lucram și eram nervos sau preocupat, veneam aici (n.r. în grădina de la Banpotoc) și în jumătate de oră mă relaxam. Sunt anumite locuri care, dincolo de înțelegerea noastră, au o încărcătură pozitivă. Sunt convins că plantele ne percep chiar și emoțiile”, a mai spus Salvatelli, proprietarul grădinilor.
”E o mare bucurie să le vezi cum se dezvoltă. Atunci când iei bulbul, planta tânără, și o vezi apoi cum crește. Așa cum o mamă își vede copiii crescând. Ele sunt vii. Nu ne dăm seama, dar plantele ne recunosc când ne aflăm în preajma lor, la fel cum ar face un cățel sau o pisică. Dacă te porți frumos cu ele, dacă le hrănești, dacă le îngrijești, eu sunt convins că plantele ne percep chiar și emoțiile”.
Administrator: Nu e o afacere din care să nu îmbogățim
”Nu este o afacere și-atât, ca să ne îmbogățim, cum am mai văzut prin ziare, că gata, am dat lovitura! Nu. Vizitatorii trebuie să știe asta”, adaugă femeia.
”Toate încasările care vin din bilete se reinvestesc în întreținerea ei, dar și în extinderea grădinii. Se vor mai amenaja încă alte patru hectare, dar mai durează… Domnul Giovanni nu ține nimic pentru el. Doar cine nu are o bucată de grădină nu știe… E o muncă titanică în spate. Dacă le-am lăsa un singur sezon neîngrijite, nu s-ar mai vedea mare lucru. Iar domnul Giovanni a fost foarte motivat de oameni și de interesul lor pentru grădină”, mai spune Morar.
Turiștii vin în număr mare în weeekend, vineri, sâmbătă și duminică, iar în rest este cam gol.
Un bilet costă 20 de lei și poți sta cât timp vrei. Programul de vizită începe la 09:00 și se termină la ora 20:00, cu ultima intrare la ora 19:00.