ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Tișe vrea să cumpere de la moștenitorii Palatului Bánffy, din centrul Clujului, apartamentele pierdute de stat. Cât e dispus să plătească CJ Cluj: „Sperăm să ne înțelegem” – VIDEO

tise banffy

O parte însemnată din Palatul Bánffy, sediul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, a fost retrocedată conform unei decizii judecătorești definitive în urmă cu trei ani. Așa s-a ajuns la situația în care autoritățile clujene au pierdut 3/4 din sediul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, o clădire emblematică a orașului de pe Someș. Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, speră să ajungă la un acord cu proprietarii cumpărând partea lor. Clujul are nevoie să aibă în integralitate acest muzeu, spune Tișe, pentru a-l putea moderniza.

Proprietarii de facto, al faimoasei construcții, sunt moștenitorii sibianului Nicolae Roșca, care, însă, au refuzat despăgubiri financiare pentru ce le revine din clădirea de patrimoniu. Potrivit sentinței definitive, noii proprietari n-au voie să schimbe destinația imobilului timp de 10 ani. Se pare că acum, noii proprietari ar fi dispuși să negocieze cu Consiliul Județean Cluj.

„Sperăm să ne înțelegem cu proprietarul, să facem o achiziție directă. Noi am făcut un cost estimativ, în jur de 500 de euro/mp, dar evaluarea va spune, oamenii cer foarte mult. Noi nu vom putea da decât dacă se fac una, două, expertize, să vedem ce spune expertiza. Vom încerca să ne înțelegem cu ei. Ei ne vor putea eluda prin a prezenta acte false, valori false, vor spune că, de fapt, e o valoare, și de fapt se vinde la altă valoare, dar nu cred că se riscă.

Mai cu seamă, știu deja că ne dorim să cumpărăm, și cred că Clujul are nevoie să aibă în integralitate acest muzeu. Să-l putem moderniza, să-l aducem la ceea ce ne dorim. Acum, ba că nu poți investi că nu-i proprietar, ba că poți, ba că cei care sunt acolo vor altceva. Lucrurile vor intra într-un normal și acolo. Cei care au această cotă sunt dornici să vândă, am discutat deja cu ei. În paralel negociem și cu ceilalți, care au cealaltă jumătate, sunt doi proprietari”, a declarat Alin Tișe.

Ultimul descendent al familiei nobiliare transilvane care a deținut Palatul Bánffy din centrul Clujului a fost Dionisie Banffy, un împătimit al jocurilor de noroc. Din această cauză a și făcut multe datorii, împrumutându-se de la negustorul sibian Nicolae Roșca.

Palatul Bánffy, un exemplu impresionant de arhitectură barocă, este alcătuit din patru aripi dispuse în jurul unei curți interioare dreptunghiulare.

Accesul principal dinspre Piața Unirii se face printr-o impunătoare galerie triplă, care conduce spre încăperile principale ale palatului, situate în aripa vestică. Aici se află și cea mai mare scară cu trei rampe din Transilvania, fiecare rampă având o lățime de 2 metri.

Construcția etajată respectă tipologia palatelor urbane din Europa occidentală a vremii: un plan pătrat cu o curte interioară închisă de cele patru aripi, un acoperiș în stil mansardă și fațade somptuoase orientate spre exterior. În interior, curtea este străjuită de arcade elegante la parter și colonade rafinate la etaj, oferind un farmec aparte ansamblului arhitectural.

Cum a ajuns o parte din Palatul Bánffy la moștenitori

Nicolae Roșca, negustor din Săliște, județul Sibiu, a fost o figură importantă a comerțului din zonă, fiind activ până la trecerea sa în neființă, în 1993.

Și-a început activitatea cu o mică fabrică de catrințe și pieptare, pe care le vindea în târguri. Cu banii strânși, și-a extins afacerea și a deschis un atelier de jachete la Alba Iulia, unde producția s-a diversificat, iar veniturile au crescut. În timp, a acumulat o avere considerabilă, devenind un important creditor al epocii.

Un exemplu notabil este împrumutul oferit lui Dionisie Bánffy, în plin Al Doilea Război Mondial – o sumă echivalentă cu peste 28 de kilograme de aur. Neputând returna datoria, Bánffy i-a oferit lui Roșca o parte importantă din Palatul Bánffy din Cluj-Napoca, actualul sediu al Muzeului de Artă.

Urmașii lui Nicolae Roșca au obținut în 1999 o decizie definitivă prin care devin proprietarii a trei sferturi din clădirea Muzeului de Artă din Cluj.

@clujenii Tise vrea sa cumpere apartamentele pierdute de stat din palatul Banffy , cea mai emblematica clădire din Ardeal #cluj #fyp #clujenii #stiri #alintise ♬ sunet original – www.clujenii.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *