Administrația Boc le-a promis șoferilor clujeni o centură metropolitană de peste un deceniu. S-a vorbit despre Centura Metropolitană a Clujului mult, s-a făcut aproape nimic. Am ajuns la situația în care Consiliului Județean Cluj a fost nevoit să facă un pas în față, ca să nu rămânem cu drumurile mult-promise doar pe hârtie. Se va realiza o variantă ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca, prin zona de Nord. Forul județean a demarat licitația pentru reabilitarea și modernizarea, cu fonduri europene, a drumurilor județene DJ 170B și DJ 103K. Alin Tișe, șeful Consiliului Județean Cluj, are toate șansele să dea lovitura cu acest proiect. Valoarea estimată pentru mini-centură este de 209.928.595.64 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri nerambursabile și din bugetul Consiliului Județean. Spus altfel, proiectul e chiar fezabil, nimic fantasmagoric.
„Astăzi, tot ce vine de la Zalău, Satu Mare, pe ruta Satu Mare, chiar Baia Mare – Satu Mare, chiar și dinspre Sălaj, tot ce vine din acea zonă, intră în județul nostru prin Baciu. Ce face de acolo? Traversează orașul. Intră în Baciu, de la Baciu poate se duce pe Bulevardul Muncii, și se duc efectiv pe Bulevardul Muncii și evită centrul. Imaginați-vă că acest trafic pe care îl ducem pe acea rută, încă din Topa, mult înainte de Sânpaul, îl deviem pe o variantă extraordinar de deșteaptă aleasă de către proiectanți, și ieșim cu ea direct din Așchileu, practic nu mai ajungi nici în Baciu. Din Topa ai trecut dealu, pe un drum pe care noi îl facem acum. Ai ajuns în Așchileu, și din Așchileu mergi Vultureni, Borșa, și ai ieșit dincolo de Răscruci.
Mergi spre Dej, iar la un moment dat avem acolo varianta de a devia Dejul prin centura pe care Primăria o propune. Să te scoată dincolo de Dej, spre Bistrița, cu ocolirea de lângă gara CFR. Este o variantă alternativă pe care Primăria o are deja Și iată că putem, încet-încet, până vom avea noi șoselele… Mi-aș dori să le avem mâine șoselele express. Dar am încetat să mai visez, cum zic eu nejustificat, pentru că România n-a fost în stare să facă un Spital de Urgență în 30 de ani, unul. Nu vorbim de patru, de cinci. N-am reușit să închidem autostrada, să facem o maternitate de atâta timp, și așa mai departe. Deci prefer lucrări pe care le putem face”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, pentru Clujenii.ro.
În același timp, au fost făcuți pași importanți înainte în ceea ce privește facilitarea accesului spre zona de maxim interes turistic Beliș-Fântânele, prin reabilitarea și modernizarea drumului județean 103K Râșca – Beliș.
Astfel, Consiliul Județean a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul pentru achiziția lucrărilor de construcții având ca obiect ”Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 170B și DJ 103K – 2 loturi”. Data limită de depunere a ofertelor este 31 martie 2025, ora 15:00, pentru toate loturile, criteriul de atribuire fiind ”cel mai bun raport calitate-preț”.
Ce va însemna, mai exact, CENTURA de NORD a Clujului pentru șoferi
Cine vine de la Dej, din Maramureș, din Bistrița-Năsăud, din zona de nord a Moldovei nu va mai trebui să intre prin Cluj-Napoca, prin Jucu, Apahida, ci va putea efectiv să o ia pe acest drum nou, să meargă spre Oradea sau spre București, pe autostradă. Va fi un drum județean de o importanță și strategică, dar și majoră pentru noi. Va fi o centură de nord metropolitană.
Investiția va duce traficul prin comunele Așchileu sau Vultureni. Va dezvolta inclusiv turistic zona, iar drumul este prevăzut inclusiv pentru trafic greu.
Contractul vizează modernizarea și reabilitarea a două drumuri județene strategice, respectiv:
DJ 170B Topa Mică – Așchileul Mic, în lungime de 5,847 km (de la kilometrul 0+000, până la kilometrul 5+847)- Lotul 1. Valoarea estimată a contractului pe lotul 1 este de 46.898.337.28 lei, fără TVA.
DJ 103K Râșca – Beliș, în lungime de 28,655 km (de la kilometrul 0+000, până la kilometrul 28+655) – Lotul 2. Valoarea estimată a contractului pe lotul 2 este de 163.030.258.36 lei, fără TVA.
Lucrările de execuție, care se vor derula pe o perioadă de maxim 22 de luni pe drumul județean DJ 170B, respectiv de 27 de luni pe drumul județean DJ 103K, vizează lucrări de modernizare și reabilitare în profunzime, de la fundația drumului și până la stratul de uzură din beton asfaltic.
De asemenea, cele două drumuri județene vor beneficia de dotări moderne specifice, care vor spori gradul de confort și siguranță al conducătorilor auto și pietonilor: parcări auto, stații de autobuz, trotuare, stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, șanțuri și rigole pavate cu beton, accese la proprietăți și drumuri laterale, poduri și podețe noi, ecoducte pentru animale, ziduri de sprijin din gabioane, parapeți de siguranță, marcaje și indicatoare rutiere, etc.
@clujenii Clujul va avea o centura de nord, atât de așteptată. Eo investiție smart identificata de Alin TIȘE, satul sa mai aștepte ajutor de la Guvern! #stiricluj #stiri #fyp #cluj centura #topa #alintise ♬ sunet original – clujenii