Tiberiu Fărcaș, un titan al presei clujene. A putut pleca la București, dar este îndrăgostit iremediabil de Cluj
Gazetarul Tiberiu Fărcaș (53 ani) și generația lui au suferit mult din cauza cenzurii implementate de regimul comunist, în tinerețe. Acest lucru l-a ambiționat să caute tot ce era interzis la acea vreme: ”Mergeam în piețe și găseam reviste în maghiară despre ce se întâmpla în lume. Ascultam “Europa Liberă”, care era considerat de către regimul comunist un radio dușmănos. Am avut o pornire misterioasă de a aduna arhive și publicații încă din liceu.”
Pasiunile se transmit, din generații în generații, iar Tiberiu a fost dintotdeauna pasionat de fotbal. Ca strabunicul său, care, în perioada interbelică era un mare fotbalist. Această pasiune i-a deschis noi oportunități: ”În anul 1993, la trei ani de când în România explodase presa liberă. Eu eram în anul întâi la Facultatea de Filosofie, când, din pasiunea pentru fotbal, am mers și am bătut la ușa unui ziar care avea și acest departament, încercându-mi norocul”.
Din acel moment, pentru Tiberiu, s-au deschis multe uși care l-au ajutat să evolueze mult în acest domeniu. Din iubire pentru Cluj a rămas aici, chiar dacă a avut posibilitatea de a se stabili în București: “Un mic regret există, pentru că evoluam mult mai mult, dar iubesc prea mult Clujul. Cu Bucureștiul nu aveam nicio conexiune”, a spus Tiberiu Fărcaș.
Apoi, acesta a lansat o carte despre istoria subiectivă a presei Clujene, un proiect de suflet: ”Mi-am pus toate experiența, amintirile și 1000 de fotografii cu ziariști și ziare, un fel de cimitir al ziarelor”. În prezent, are trei cărți publicate, iar două sunt în lucru.
Din 2013, Tiberiu este antreprenor. Și-a creat două ziare în domeniile care-l pasionează și pe care le stăpânește cel mai bine: clujulcultural.ro și clujulpolitic.ro.
După masterul pe care l-a terminat în Științe Politice și doctoratul, din 2015 acesta colaborează cu FSPAC pentru susținerea unor ateliere de presă scrisă: ”Eu m-am dus pentru tineri și am scos niște studenți care au ajuns prin redacțiile din București. Pot spune că mi-am îndeplinit misiunea și acolo”.
Întrebat care a fost cel mai frumos moment al său din viața de jurnalist, acesta a răspuns: ”Mi-e greu să aleg unul, dar îmi vine acum în minte, ziua când Regele Mihai a venit în Cluj să reviziteze USAMV. Am simțit în prezența lui o forță fantastică de rege. Am cunoscut mulți oameni, dar ca el, niciunul. Omul acela emanaceva unic. Nu degeaba se spune că monarhia este o formă de guvernământ ce i s-ar fi potrivit mai bine poporului român”.
Fiecărei pasiuni, Tiberiu, i s-a dedicat total. Pentru unele a scris cărți, pentru altele a înfințat ziare, iar pentru altele va face și de acum lucruri importante.
Tiberiu Fărcaș are o experiență de 30 de ani în presă. Organizatorul Cluj Blues Festival, Cluj Folk Fest, autor al mai multor volume, dintre care amintim „Colosul cu picioare de hartie”, o istorie a presei clujene între 1989 – 2010, co-autor a unei cărţi dedicate rivalitătii fotbalistice de aproape un secol dintre „U” şi CFR „Cluj contra Cluj iar cea mai recentă apariție editorială – „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”. El a lucrat între altele la Adevărul de București, la Ziua de Cluj, dar și la City News, primul ziar online din Cluj. A trecut și pe la presa sportivă și pe la un cotidian maghiar.
Interviu: Patrisia Moldovan / Pagina Oameni din Cluj