Statuia misterioasă fără cap de la Biserica ”Sfântul Mihail” din Cluj. Cât e legendă și care e realitatea
Pe fațada sudică a Bisericii „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, ascunsă privirilor celor care admiră impunătorul ansamblu „Matia Corvinul”, se află o statuie misterioasă ce înfățișează un trup fără cap, sub o coroană împărătească.
Aceasta a generat o veche legendă urbană, potrivit căreia statuia ar fi fost așezată acolo în memoria fiului unui meșter zidar care și-a pierdut viața tragic în timpul construcției bisericii. Se spune că băiatul ar fi urcat pe schele pentru a-i aduce tatălui său merinde, dar, din neatenție, a căzut, fiind decapitat de o grindă, scrie istoricul Ioan Ciorca, în cartea sa ”Monumente și statui clujene”.
Însă, potrivit preotului Korom Imre de la Parohia Romano-Catolică, legenda nu reflectă realitatea. Statuia îl reprezintă, de fapt, pe Mântuitorul Iisus Hristos și fusese inițial amplasată deasupra intrării principale a bisericii. Odată cu înlocuirea sa cu statuia Arhanghelului Mihail, și-a găsit locul actual pe fațada sudică. De-a lungul timpului, statuia a suferit deteriorări, motiv pentru care legenda unei posibile sacrificii legate de construcția bisericii ar fi prins contur.
Crucifixul dispărut din firida misterioasă de pe Bulevardul Eroilor, Cluj-Napoca – FOTO
Chiar dacă legenda nu este reală, povestea aduce un sâmbure de adevăr din dorința oamenilor de a explica sacrificiile necesare pentru a realiza o construcție monumentală care să reziste veacurilor.
Volumul „Monumente și statui clujene”, scris de cunoscutul istoric și autor Ioan Ciorca are peste 400 de pagini și include o hartă detaliată a monumentelor și statuilor din Cluj, oferind astfel un ghid complet și documentat despre patrimoniul cultural al orașului.