septembrie 7, 2024

Situație dificilă pentru părinți: Grădinițele din Cluj-Napoca închise în perioada verii. La privat costă 1000 de lei pe săptămână

0
Situație dificilă pentru părinți: Grădinițele din Cluj-Napoca închise în perioada verii. La privat costă 1000 de lei pe săptămână

Situație dificilă pentru părinți: Grădinițele din Cluj-Napoca închise în perioada verii. La privat costă 1000 de lei pe săptămână

O mamă din Cluj-Napoca trage un semnal de alarmă cu privire la problemele întâmpinate de părinții ai căror copii frecventează grădinițele din oraș. Conform acesteia, grădinițele se vor închide începând cu data de 12 iulie 2024, fără a oferi alternative pentru îngrijirea copiilor pe timpul verii.

Direcțiunea grădinițelor, împreună cu educatoarele, au decis ca din data de 12 iulie 2024, grădinițele să fie închise, fără a organiza grupe comasate pe perioada verii, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Această decizie a generat nemulțumire și îngrijorare în rândul părinților care nu au opțiuni alternative pentru îngrijirea copiilor în această perioadă. La privat, costul ar fi de 1000 de lei pe săptămână. O altă variantă ar fi ca părinții să își ia concediu fără salariu.

Sunt o mămică a cărui copilaș frecventează o grădiniță din centrul orașului Cluj-Napoca. Doresc să vă expun o problemă întâlnită atât la noi în grădiniță, cât și în alte grădinițe din orașul nostru.

Direcțiunea grădiniței, împreună cu educatoarele au stabilit, că din data de 12 iulie, grădinița să fie închisă, fără a se mai organiza grupe comasate pe perioada verii ca în anii trecuți până la începutul lunii august. Din perspectiva acestui aspect nu ni s-a pus la dispoziție nici opțiunea de a putea transfera copilașii la o alta structura, grădinița având 3 structuri numai până în acea data de 12.07.2024.

Anul trecut, grădinița a fost închisă doar în luna august. S-a redeschis în data de 4 septembrie, dar unele educatoare nu au anunțat acest lucru astfel, doar. Câțiva părinți, am reușit să ne ducem copiii, ceilalți neștiind.

Din ianuarie a.c, de când am fost anunțați că grădinița va fi închisă, am insistat toți părinții să se găsească soluții cu privire la vacanța de vară, fiind duși cu vorba, că dna directoarea va solicita o școală de vară și că asta este soluția sau că dorește să deschidă o acțiune de voluntariat, dar dnele educatoare să fie plătite pe această perioadă, în plus față de salariul de bază.

În repetate rânduri am discutat telefonic, atât eu cât și alți părinți, cu d-na directoare Alexandra Precup, întrebând-o dacă s-a rezolvat problema și a spus că nu a primit răspuns de la primărie, ea făcând o cerere către aceasta pentru a încerca să soluționeze problema voluntariatului neplătit și deschiderea grădiniței sub formă de școală de vară.

Ulterior dna Doina Olan mămica unei fetițe din cadrul aceleiași structuri ca și noi, s-a interesat la Primărie despre această cerere și de fapt, a fost adresată greșit Primariei, răspunsul fiind că, nu cei de acolo se ocupî, ci Inspectoratul Școlar Județean.

Evident prin acest lucru s-a pierdut mult timp iar noi, părinții ce nu avem posibilități materiale sau ajutor din partea familiei am început sa ne punem întrebări cu privire la soluționarea pozitiva a acestui aspect.

Tot dna Doina Olan a discutat și cu un reprezentanților al inspectoratului școlar pentru grădinițe care i-a spus ca educatoarele trebuie să își ia concediul de vară, având prea multe zile de concediu neluate și dacă Primăria nu aloca fonduri, nu se va deschide. De fapt, în loc să fie o organizare din partea Inspectoratului și a grădiniței, vor ca Primăria să le plătească pe educatoare pentru aceasta perioada de vară și că ne putem îndrepta spre centre de vară sau private, care costa pe puțin 1000 de lei pe săptămână.

Totuși vorbim de copilași micuți de 3 pana la 6 ani, care încă mai au nevoie de somnul de prânz și o structura clara în programul lor.

În situația în care sunt sute de părinți în tot Clujul cu aceste probleme, situația mea particulară e ca efectiv nu avem bunici disponibil și nici nu câștigăm suficient pentru a ne permite sume săptămânale de 1000 de lei pentru a asigura siguranța copilașului nostru pe perioada cât suntem la serviciu, vorbind cu diferite mamici care au o situație similară ba mai mult sunt nevoite să își ia concediu fără plata pe perioada verii, ceea ce ridica multe semne de întrebare la bunul mers și organizarea grădinițelor și a Inspectoratului Școlar.

Am decis să deschid o petiție online pentru a aduna semnături și a vă aduce la cunoștință probleme din perspectiva părinților fără posibilități, a acestui oraș.

Legea învățământului preșcolar ne spune ca: Grădinițele cu program prelungit și săptămânal funcționează continuu asigurând protecția socială a copilului.

Acestea pot fi închise temporar, dar nu mai mult de 60 de zile pe an, pentru dezinfecție curățenie și reparații. În perioada închiderii acestor unități, ISJ și conducerea grădiniței vor lua măsuri de asigurare a protecției copiilor contactand unități preșcolare apropiate care funcționează în acea perioada și pot prelua acești copii.

În situații cu totul excepționale inspectoratele școlare pot schimba structura anului școlar la propunerea autorităților locale, agenților economici care organizează grădinița sau la cererea părinților, cu avizul Ministerului Educației Naționale. Acestea fiind spuse considerăm, noi părinții, că e o situație excepțională în care ne riscăm locurile de munca, bunul trai și sănătatea când nu avem siguranța ca acești copilași pot frecventa grădinița în perioada verii. Înțeleg și nevoile cadrelor și personalului auxiliar de a-si lua concediu de odihna și refacere dar fiind și asa multe vacante în care nu se fac comasate și noi părinții trebuie sa găsim variante alternative nu putem vorbii totuși de același lucru, 1 săptămână mai reușim dar 2-3 luni este efectiv imposibil din toate punctele de vedere, deci prin acest intermediu doresc să încercăm sa ne ajutam pe toți, să ne ajutați dumneavoastră să găsim o soluție fezabila pentru toată lumea. Dacă trebuie sa mai facem ceva noi, părinții, va rog sa nu ezitați sa îmi spuneți”, a relatat Andreea-Ioana Stoica.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *