Șeful Poliției municipiului Cluj-Napoca, comisarul șef Ciprian Rus, a fost făcut knockout de consilierul local Anca Ciubăncan, la prezentarea raportului privind activitatea de anul trecut.
Totul este roz în prezentarea făcută de șeful Poliției Cluj-Napoca, nimeni altul decât nepotul fostului șef al Poliției Cluj, când Poliția era Poliție, influentul chestor în rezervă Pop Teodor Pușcaș, actualmente milionar în euro cu afacerile de succes pe care le derulează (o firmă de pază, hoteluri).
Ne întrebăm ce părere are ministrul Cătălin Predoiu despre acest incident din Consiliul Local, unde șeful Poliției Cluj-Napoca a fost acuzat că s-a dus nepregătit, ca un licean de clasa a douăsprezecea, în timp ce Clujul duduie de consumul de droguri, conform cifrelor prezentate de instituțiile juridice.
”Am citit raportul dvs! Sincer vă spun, este un raport făcut de un elev din clasa a douăsprezecea. Așteptam din partea dvs să fiți mai concret, să ne dați niște cifre. Să ne faceți un fel de am făcut și voi face. Ceea ce nu am văzut.
Ca și mamă și ca și cetățean al Clujului, în primul rând mă interesează să subliniem combaterea consumului de droguri în școli și în licee, ceea ce nu am văzut la dvs în raport să dați niște date concrete. Ați spus că ați avut niște întâlniri tematice, ați avut întâlniri tematice cu polițiștii de proximitate, cu polițiștii de la poliția rutieră în școli și licee, fără a da niște cazuri concrete sau un planning pe care dvs ca și entitate l-au urmat pe parcursul anului 2024, în care să punctați care au fost temele și care au fost realizările. Ce ați reușit să realizați în urma acestor întâlniri.
Ați spus că ați avut întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari. Nu am văzut teme și programe punctuale anexate la prezentul documentul pe care ni l-ați prezentat.
Eu aștept din partea dvs mai multe colaborări cu liceele, școlile pentru combaterea consumului de droguri din școli. Este foarte important acest lucru și preocupant, Eu vreau să văd, în 2025, că ne prezentați care este planul și care sunt măsurile de prevenție pe care le veți urmări și ni le veți prezenta la final de an. Asta aștept de la dvs! Nu o expunere pe trei pagini.
De asemenea, nu ați punctat infracționalitatea din școli. Cum comatei acest fenomen și care este relația dvs ca instituție și Inspectoratul Școlar Cluj”, a punctat consilierul local Anca Ciubăncan.
Primarul Emil Boc a răspuns în locul șefului Poliției, în ședința Consiliului Local, deși nu el era cel întrebat. Probabil că cele punctate de Ciubăncan i-au dat peste cap planurile de a-i oferi lui Rus o platformă să își prezinte realizările.
Emil Boc a sărit rapid în apărarea nepotului chestorului în rezervă Pop Teodor Pușcaș
”Aș vrea să știți un lucru că Poliția Cluj-Napoca nu este subordonată Consiliului Local sau a primarului. Domnia sa a venit din eleganță! Sunt convins că o parte din probemele expuse de dvs vor fi dezbătute în cadrul raportului Poliției Locale. Acest raport are un caracter generic”, l-a apărat primarul Emil Boc pe nepotul fostului șef al Poliției Cluj, influentul chestor în rezervă Pop Teodor Pușcaș.
”Nu dă socoteală. Știu că Poliția municipiului nu este subordonată Primăriei, dar dacă venim aici atunci expunem lucruri concrete, nu venim ca să ne lăudăm. Nu ne adunăm aici la Consiliul Local să facem PR, să facem publicitate Poliției municipiului Cluj-Napoca. Noi ne întâlnim aici să soluționăm niște probleme. Avem nevoie de pragmatism și de lucruri concrete. Nu de povești de clasa a douăsprezecea”, a atacat, încă o dată, Anca Ciubăncan.
Șeful Poliției Cluj-Napoca a evitat să spună ceva despre consumul de droguri din școli
”Două cuvinte vreau numai să spun. În ceea ce privește siguranța în școli, să știți că noi acționăm în fiecare zi cu polițiști în uniformă, mai avem și polițiști în civil.
Legat de asociațiile de proprietari, să știți că este o inițiativă unică la nivel de țară, luată la nivelul Poliției Cluj-Napoca. Acestea întâlniri au un specific în funcție de cartierul în care se desfășoară. Toate secțiile de poliție au aceste întâlniri. Dacă vreți alte date pe care nu le-am inclus în raport, vă aștept la mine la o cafea și putem să discutăm orice fel de problemă doriți dvs”, a replicat comisarul șef Ciprian Rus, care a evitat elefantul din cameră, consumul de droguri din școli.
Clujul a devenit un adevărat Medelin al drogurilor din România
Principalul centru universitar și motorul economic al Transilvaniei, Cluj-Napoca a devenit în ultimii ani ”un adevărat Medellín de România, pe timp de vară chiar capitala drogurilor din Români”, arată o asociație clujeană a activiștilor civici. Cifrele din rapoartele DIICOT și ANA cofirmă această realitate sumbră, iar Clujul se află în prezent în topul zonelor de risc foarte mare (ponderi de peste 10%) la capitolul consum de droguri ilicite, mai arată asociația.
”Conform Raportului Naţional privind situaţia drogurilor din România din 2022 (ANA), avem la capitolul consum de droguri ilicite, ca zonă de risc foarte mare (ponderi peste 10%), județele Cluj, Bihor, peste București chiar, raportat evident și la populație. Practic, pe perioada de vară, putem afirma fără rezervă că municipiul Cluj-Napoca este Medellín de România, capitala drogurilor din România”, arată o asociație clujeană.
Fostul judecător Cristi Danileț spune că în școli este o pandemie privind consumul de droguri
”Înainte de pandemie am fost invitat într-o școală privată din Cluj, în care părinții erau disperați că copiilor lor li se vând droguri la școală. S-a ridicat o mămică care a spus: copilul meu are 10 ani și i-am găsit droguri în buzunar sau a consumat droguri. Vă rugăm, vă implorăm să luați măsuri. Deci la 10 ani, înainte de pandemie, aveam deja cazuri în Cluj. Primele situații juridice pe care le-am avut cu distribuitori de droguri în școli să știți că vizau copii de 12 ani. Așadar, tineri, copilași de 12 ani împrăștie droguri prin școală”, a explicat judecătorul Cristi Danileț”, la emisiunea România Via Cluj.
”Din păcate, la liceeni consumul de droguri este foarte mare. (…) Avem o statistică care relevă că în clasa a IX-a se consumă mai multe droguri decât într-a XII-a, iar fetele consumă cu 1-2 procente mai mult decât băieții alcool și medicamente. Noi când spunem droguri nu ne referim doar la un joint de cannabis. Trebuie să ne referim aicea la pastile de tot felul, de la pastiluțele de Ecstasy care sunt droguri de mare risc, până la pastilele de tipul medicamentelor luate din spitale sau din farmacii: antidepresivele. O să fiți uimiți, dar să știți că Xanaxul este foarte comun la adolescenți. Astăzi am fost într-una dintre școlile de cartier din Cluj și elevi mi-au spus, consuma Xanax atunci când vor să se liniștească, că sunt stresați sau că sunt în depresie. Alcoolul, împreună cu medicamentele luate fără prescripție medicală și apoi drogurile, cele ușoare, precum marijuana și cele de mare risc, de la amfetamine în sus, acestea sunt prezente în școlile noastre, în special în rândul adolescenților”, a mai spus magistratul.
”Eu de la ei învăț. Cocaina? E 100 de euro gramul. De la ei le învăț, dincolo de ce am în dosarele de la Tribunal. După care le spun pedepsele, pentru că uneori circulă niște mituri printre ei. De exemplu, astăzi am întrebat de la câte grame de droguri în sus știți voi că veți avea probleme penale? Și mi-au spus: de la 5 grame! Adică până la 5 grame nu vă facem nimic? Da-da-da, așa știm noi! Și când le-am spus că legislația din România nu permite să ai asupra ta nici măcar un gram sau o jumătate gram de orice fel de drog, au rămas șocați, unii dintre ei”, a mai spus judecătorul Cristi Danileț.