ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Se închide din nou o stradă în Florești pentru lucrările la Centura Metropolitană a Clujului. Șoferii, rugați să folosească rute alternative

tronson centura floresti

Joi și vineri, 6 și 7 februarie, segmentul străzii Valea Gârbăului, din zona Epinvest, va fi din nou închis între orele 9:00 și 17:00, ca urmare a lucrărilor pentru proiectul Centurii Metropolitane.

„Pentru a evita acest tronson, participanții la trafic sunt rugați să folosească rutele alternative: fie str. Colinei, fie drumul de acces din parcarea centrului comercial Vivo, intrarea nr. 1.
În Florești, avem în derulare proiecte mari care, din păcate, afectează și mai mult traficul. Aceste proiecte sunt esențiale pentru comunitatea noastră și pentru întreaga zonă!
Vă mulțumim pentru înțelegere și răbdare!”, anunță Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești.

Când va avea Clujul centură? După ani de zile de la demararea studiului de fezabilitate, nu se sapă încă. Lucrările au început, teoretic, la finalul anului 2024, pe un segment mic, între Cluj și Florești, dar licitația pentru tronsonul mare nici nu e gata. Iar șantierul este estimat că va dura 4 ani. Șoferii care vizitează Clujul, dar mai ales clujenii și cei din localitățile limitrofe visează de ani la un drum de centură a polului economic al Transilvaniei. Optimist, însă, mai au de așteptat până prin 2030.

Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35”, va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover, respectiv galerie cu forare subterană.

Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură. În prima etapă este prevăzută legătura Centurii Metropolitane Cluj-Napoca cu viitorul Spital Regional de Urgență pentru ca etapa II să fie și conexiunea cu Autostrada Transilvania. Profilul șoselei la racordările cu DN 1 și DN 1 C este de Drum Național cu o bandă/ sens, dar la intersecțiile cu nodurile rutiere platforma se lărgește la două benzi/ sens, banda suplimentară fiind pentru accelerare/ decelerare. Lățimea platformei drumului în cale curentă este de 23 metri, profil de drum expres, 2X7 metri, o zonă mediană de 4 metri cu benzi de ghidaj și parapete de protecție, iar lățimea acostamentelor este de 5 metri (2X2,5 metri).

Faza II: Sector cuprins între km 0+000 (intersecţia cu DN 1-Gilău) – km 14+747 (nod 5 Floreşti) şi sector cuprins între km 38+418 (nod 18)- km 42+130 (nod 20) în lungime de 18,46 km, împreună cu Drumuri de legătură în lungime de 13,17 km. Ȋn cadrul Fazei II se va asigura conexiunea cu Autostrada Transilvania, arată Nota de Fundamentare.

Cu cât s-a scumpit Centura Metropolitană a Clujului în 3 ani. Ce va urma?

Centura Metropolitană a Clujului s-a scumpit semnificativ din 2022 până azi, iar cifrele din piață arată că se va mai scumpi.

Inițial, în 2016, când s-a vorbit prima dată despre Centură s-a spus că ar costa 350 de milioane de euro, iar Primăria poate accesa fonduri europene. După o vreme, s-a dovedit că totul a fost fum și oglinzi, ca în show-urile de magie, iar centura a devenit un subiect de campanie pentru Emil Boc.

În 2022, când s-a pornit licitația, prețul a fost stabilit la 998,5 milioane de euro.

Ulterior, în urma unor alocări suplimentare de fonduri, valoarea contractului a fost majorată cu 147 de milioane de euro, ajungând la 1.145.879.685,65 euro.

În martie 2024, costurile totale ale proiectului au fost actualizate la 8,65 miliarde de lei (aproximativ 1,75 miliarde de euro), ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de estimările inițiale.

Această majorare a fost influențată de factori precum creșterea prețurilor materialelor de construcție și ajustările necesare în urma studiilor de fezabilitate actualizate.

Acum, centura are probleme pentru că licitația nu a fost încă validată și nu ar fi exclus să o vedem anulată sau să aibă probleme, pentru că prețurile avansează, iar licitația s-a făcut pe o sumă care nu mai este de actualitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *