Fostul jurnalist clujean, actualmente profesor la UBB Cluj, Mihnea Măruță, a lansat un scenariu extrem de interesant pentru cazul în care se reiau alegerile prezidențiale.
”Dacă se repetă primul tur…
***
… știm deja câteva lucruri importante.
Șeful Autorității Electorale a explicat că, în cazul în care CCR invalidează scrutinul din 24 noiembrie, pe motiv că renumărarea arată o altă ordine a candidaților, atunci alegerile prezidențiale vor fi reluate cu aceeași listă de nume.
Toți 14, același buletin de vot.
În acest caz, primul tur al prezidențialelor ar avea loc în 15 decembrie, iar turul doi, în 29 decembrie.
Ce vă propun este să luăm în calcul acest scenariu și, spre deosebire de data trecută, să fim ceva mai inteligenți.
Devine limpede că, deși buletinul de vot va fi același, oamenii vor intra în cabina de vot cu altă atitudine și cu altă mentalitate.
Este esențial să ne gândim la acest aspect: oamenii știu deja ordinea aproximativă a preferințelor, plus tot ce s-a discutat între timp în spațiul public.
Asta înseamnă că milioane de alegători își vor schimba votul, din două motive: 1) ei știu deja că opțiunea lor din primul tur nu are nici o șansă și 2) sunt la curent cu dezbaterile din aceste zile.
Mai mult decât atât, rezultatul unui prim tur repetat ar fi puternic influențat și de anunțul lui Marcel Ciolacu potrivit căruia nu mai vrea, oricum, să fie președinte.
Asta înseamnă, teoretic, că mult mai mulți oameni ar vota Călin Georgescu și că mult mai mulți oameni ar vota Elena Lasconi.
Acest scenariu, în care voturile se grupează ca și cum n-ar mai exista 14 candidați, poate fi răsturnat dacă partidele pro-europene decid să se așeze la masă înainte de reluarea primului tur.
E simplu: de data asta chiar e în joc interesul național.
Tot ce trebuie să facă partidele interesate să rămânem în UE și în NATO este să se așeze la masă și să decidă: cine poate fi candidatul capabil să asigure echilibrul?
Poate fi tot Elena Lasconi. Dar poate fi și altcineva, dintre ceilalți, care au scoruri mai mici.
Mai rămâne o întrebare: există vreo instituție, organizație sau persoană care să-i convingă pe președinții de partid Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Elena Lasconi și Kelemen Hunor să se așeze la negocieri până nu e prea târziu? O posibilitate ar fi Biserica Ortodoxă Română.
Scenariul de mai sus, repet, este valabil dacă se reia primul tur al alegerilor prezidențiale.
Pentru că, în acest scenariu, omul va intra în cabină cu “o altă minte” decât cea din 24 noiembrie. Și va vota direct pentru un posibil câștigător”.