Sarcofagul unei contese – cel mai frumos monument funerar din Ardeal. Deschis după epidemia de ciumă din anul 1585, Cimitirul Central din Cluj e un adevărat muzeu în aer liber

0

Cimitirul Central (Hajongard/Házsongárd) din Cluj-Napoca este cel mai vechi cimitir funcțional din România, datând din 1585, când a fost deschis ca urmare a epidemiei de ciumă. Astăzi, acest loc este considerat un muzeu în aer liber datorită densității și calității operelor de artă funerare.

Unul dintre cele mai remarcabile monumente din cimitir este sarcofagul Mariei Rhédey (1811-1849), soția contelui Imre Mikó (1805-1876). Maria a murit tânără, la doar 38 de ani, din cauza unei febre puerperale. Sarcofagul, realizat din marmură de Carrara de sculptorul praghez Max Emanuel, este considerat cel mai frumos monument funerar din Transilvania. Designul său a fost inspirat de sarcofagul reginei Louise a Prusiei, moartă și ea prematur, la vârsta de 34 de ani.

Contele Imre Mikó, o personalitate importantă a secolului XIX, a fost Guvernator General al Transilvaniei și ministru al Transporturilor și Lucrărilor Publice în Ungaria. În timpul mandatului său, Clujul a fost conectat la calea ferată. Contele, aflat în arest la Viena după revoluția maghiară din 1848-1849, a aflat despre moartea soției sale abia după șase luni. Cu toate acestea, el a solicitat să nu fie înmormântat alături de ea.

În timp ce povestea reginei Louise de Mecklenburg-Strelitz (1776-1810), soția regelui Frederic Wilhelm III al Prusiei, a intrat în legendă, Maria Rhédey a rămas mai puțin cunoscută, fiind eclipsată de soțul său. Louise este una dintre cele mai admirate figuri feminine din istoria Prusiei, cunoscută pentru curajul și implicarea ei politică, inclusiv pentru încercarea de a negocia o pace demnă cu Napoleon. Monumentul său funerar din grădina palatului Charlottenburg este faimos la nivel mondial.

Deși povestea Mariei Rhédey este mai puțin spectaculoasă, statuia sa funerară din Cimitirul Hajongard îi oferă un loc deosebit în patrimoniul artistic și istoric al Clujului.

Sursa: clujwebstory.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate