Sabin Sărmaș, candidat la funcția de primar al Clujului: ”Demisia, Emil Boc!”
Sabin Sărmaș, candidat independent la funcția de primar al Clujului, cere demisia lui Emil Boc pentru că a dat de gard proiectul Centurii Metropolitane a Clujului.
Sărmaș a fost până de curând o voce care îl lăuda pe Emil Boc. Acest lucru s-a petrecut atâta timp cât au fost colegi de partid, în PNL. Oamenii informați știu că totul era numai de formă, pentru că Sabin Sărmaș era și este apropiat de fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, împins să plece din partid chiar de Emil Boc. Între Orban și Boc este o veche dușmănie adâncită și de modul în care primul a intervenit în organizația de Cluj, condusă cu mână de fier de primarul Emil Boc. Spre exemplu, Orban a intervenit peste capul lui Boc și l-a dus la București pe Sabin Sărmaș, apoi l-a pus pe lista de deputați fără să îl consulte. Toate aceste lucruri au ațâțat mai tare focul dușmăniei.
”Îi cer ferm, astăzi, primarului Emil Boc să-și dea demisia și să plece de la Primărie. Sper că mai are atâta dram de onoare ca atunci când vine cu un proiect vital pentru Cluj, pe care îl nenorocește, să plece de la Primărie. Pentru că a reușit să conducă în ultimele luni Primăria ca un jucător de Monopoly, nu ca un administrator”, a declarat Sabin Sărmaș.
Acesta a spus că este aberant cum tratează Primăria lui Emil Boc proiectul Centurii Metropolitane. Licitația a fost anulată a doua oară, ia timpul pierdut nu mai poate fi recuperat.
“Emil Boc ne întoarce astfel în 2004, când, până la urmă, s-a promis pentru prima dată centura asta, și ne pune în fața riscului de a rămâne fără finanțare și fără capacitatea de a face proiectul”, a mai spus Sabin Sărmaș.
Acesta a explicat că, în martie 2023, s-a oferit să ajute Primărie. ”Simțind că Primăria nu are capacitatea de a face un caiet de sarcini așa cum cere un astfel de proiect, am oferit ajutor. Am vrut să trimit consultanți către Primărie, pentru a sprijini proiectul. Ne-am lovit de un zid, de o tăcere, de povestea că Primăria știe să facă totul, că nu are nevoie de sprijin”.
”În 2024, cu mai puțin de trei ani înainte de finalizarea programului Transport din care este finanțată centura, noi nu avem contractul semnat. Ceea ce este absolut dramatic pentru oraș”, a mai spus Sărmaș.
Acesta a adăugat că totul se leagă de execuția Centurii Metropolitane. ”Viitorul Spital Regional de Urgență din Florești nu va putea fi funcțional, deoarece ambulanțele nu vor putea ajunge le el, fapt recunoscut chiar de viceprimarul Dan Tarcea în martie 2021. Fără centură, clujenii din Borhanci vor rămâne în continuare izolați, pentru că nu va mai exista sensul giratoriu proiectat acolo și nu vor mai beneficia de modernizările incluse în proiect. La fel se va întâmpla și cu clujenii din Sopor sau de pe strada Edgar Quinet. Fără centură nu va exista nici drumul de acces rapid între Florești și Cluj.
Totodată, nu vom putea avea nici metrou. Pentru că nu poți să te apuci de un șantier cum este metroul fără să ai căi de acces rapide dintr-un cartier în altul, trecând dintre Apahida și Florești, și invers. Practic, este un puzzle întreg care a fost creat în jurul proiectului de centură metropolitană, proiect care astăzi e blocat cu totul. Am ajuns să ne rugăm ca alții să nu performeze și să atragă fonduri, pentru a rămâne noi cu banii pentru Centură”, a mai spus Sărmaș.