ȘTIRI NON-STOP CLUJ

S-a înființat la Cluj prima filială în România a partidului Tisza din Ungaria, cel mai important opozant al lui Viktor Orbán: „UDMR nu mai cântă pe propria sa partitură”

cluj

Pe 5 aprilie, la Cluj-Napoca, a fost fondată oficial comunitatea Transilvania – Kossuth Tisza Sziget, afiliată mișcării Partidului Tisza din Ungaria, condus de Péter Magyar, potrivit presei maghiare.

Anunțul a fost făcut joi seara de actorul și creatorul de conținut transilvănean István Kátai, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. El a precizat că această inițiativă este rodul a șase luni de muncă voluntară și își propune să formeze grupuri în Transilvania care își doresc schimbări sociale și politice, atât în interiorul Ungariei, cât și dincolo de granițele sale.

Partidul Tisza, o formațiune de centru-dreapta, este condus de Péter Magyar, în vârstă de 43 de ani. Intrat recent în politica de la Budapesta, în preajma alegerilor europarlamentare din iunie, Magyar a devenit rapid principalul opozant al premierului Viktor Orbán, într-un context în care celelalte partide de opoziție sunt criticate pentru lipsa de coerență și eficiență în fața dominației Fidesz din ultimii 14 ani.

Potrivit lui Kátai, UDMR nu mai reprezintă în mod autentic comunitatea maghiară din Transilvania.

„Suntem singurul organism reprezentativ credibil, UDMR nu mai cântă pe propria sa partitură”, se arată în declarația de înființare.

Potrivit lui Kátai, UDMR funcționează pe baza unor așteptări externe și, prin urmare, nu este în măsură să reprezinte în mod credibil interesele comunității maghiare din România.

„Partidele de guvernământ din Ungaria vor oferi toată asistența organizațiilor maghiare create artificial în România, care nu au nici o bază de masă și nici o confirmare democratică.”

Inițiativa, după cum reiese clar din declarația de înființare, face parte din mișcarea Tisza Sziget, care a început în Ungaria ca o rețea comunitară în jurul Partidului Tisza și își propune să reunească grupuri de bază cu o intenție declarată de schimbare a regimului. Potrivit mișcării, scopul organizațiilor este ca membrii lor să participe activ la viața comunității locale, să combată corupția și abuzul de putere și să sprijine dezvoltarea unei societăți mai viabile și mai drepte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *