Clujenii se pot declara binecuvântați pentru că au la doi pași extrem de multe atracții turistice. Despre Rimetea s-a tot scris, dar adevărul este că despre aceste meleaguri magice merită să scriem ori de câte ori e posibil.
”Rapsodul” fotografiei ardelene, Levy Bagy, a reușit o serie de fotografii superbe de la Rimetea. Rezultatul îl puteți vedea mai jos.
Chiar daca se află în judetul Alba, putem spune că localitatea Rimetea este situată la doar “Doi pași de Cluj”, fiind foarte aproape. Rimetea este o localitate atestată în anul 1257, care a cunoscut mai multe perioade de-a lungul istoriei. În trecut, Rimetea a fost un important centru meșteșugăresc și minier, fiind locuit în trecut de o populație mixtă de sași și secui. Luna Iulie a fiecarui an, aduce – in atentia turistilor – un fenomen unic: soarele „răsare” de două ori. Darorită amplasării acestuia la baza muntelui, soarele răsare, apoi dispare după creasta acestuia și rasărare din nou.A
Rimetea se află la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru, la 25 km de Cheile Turzii și la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la rețeaua de drumuri naționale prin drumul judetean DJ107M, care începe la nord din drumul național DN75 (la limita de sud a județului Cluj) și care debușează la sud în DN1 (E81) pe teritoriul municipiului Aiud.
Drumul județean DJ107M traversează ambele localități ale comunei (Rimetea și Colțești), de-a lungul lui situându-se aproape toate obiectivele cu potențial turistic din zonă.
Drumeție pe Piatra Secuiului – Colții Trascăului
Ajunși în sat, cu siguranța veți fi impresionați de monumentala Piatra Secuiului, care, pe lângă peisajul impresionant pe care il oferă, este și un obiectiv foarte important din zonă. Aici se pot face drumeții montane sau, dacă aveți echipament adecvat, puteți face cățărări. De asemenea, Piatra Secuiului oferă iubitorilor de parapantă locul perfect pentru zbor.
Traseu: Rimetea – Piatra Secuiului – Colții Trascăului – Rimetea
Dificultate: medie
Durată: 4 ore de mers (traseu la pas)
Drumeție la Cetatea Colțești
Situată la 3 km de Rimetea în localitatea vecină Colțești, cetatea a fost construită în 1296 cu scop de apărare după invazia tătarilor din 1241. Cetatea din Colțești a aparținut familiei Toroczkay, iar în prezent se pastrează doar cateva ruine. Cetatea se află pe colina unui deal și oferă o priveliște panoramică deosebită.
Traseu: Colțești – Cetatea Colțești – Colțești
Dificultate: ușor
Durată: 1 oră de mers (traseu la pas)