Un informatician din Cluj, dornic să exploreze bucătăria tradițională românească, a ales să savureze preparatele de la restaurantul Hanul Dacilor Cluj.
Crescut în mediul urban și neavând ocazia să trăiască în stilul autentic al vieții rurale, acesta a găsit la Hanul Dacilor o oportunitate perfectă de a experimenta mâncarea tradițională. Atmosfera rustică și meniul bogat în specialități românești i-au oferit o experiență culinară de neuitat, conectându-l astfel cu rădăcinile culturale ale țării.
Așa se face că a intrat pe o aplicație de comandă online și și-a ghiftuit amicii cu un platou împărătesc care a costat numai 500 de lei. ”Este ceva incredibil. Nu mi-a venit să cred ceea ce am văzut. Am comandat carne pentru 5 oameni cu 500 de lei. În plus am luat și niște jumări cu 35 de lei porția. Extrem de ieftin pentru Cluj”, a transmis acesta, impresionat de prețuri.
Prețuri Hanul Dacilor Cluj – Jumările sunt resturi de carne de porc topite
Tinerii gustă prea mult din bucătăria occidentală și au ajuns să uite de produsele românești tradiționale. Jumările sunt mâncarea săracului, iar aici prețul a fost puțin cam nesimțit, pentru că de regulă acestea se fac din carnea care rămâne de la tăierea porcului, aceasta fiind prăjită în ulei pâmă devine crocantă. S-a ajuns la aberația ca la tîrguri kilogramul de jumări să se vândă cu 100 de lei.
Nici la Hanul Dacilor nu e mai bine, pentru că porția de 250 de grame costă 35 de lei, deci kilogramul ajunge la 140 de lei.
Jumările reprezintă resturile (comestibile) rezultate din topirea slăninii, a osânzii, a seului sau a oricărui tip de carne (sau materie grasă animală) ce conține grăsime.