Românii care își doresc să achiziționeze o locuință, dar nu dispun de avansul necesar solicitat de bănci, vor putea beneficia și în 2025 de Programul Noua Casă, prin care statul garantează până la 60% din valoarea creditului. Programul se adresează celor care nu au deținut niciodată o locuință sau persoanelor care dețin o locuință mai mică de 50 mp.
În cadrul acestui program, avansul minim este de 5% pentru locuințele cu un preț de până la 70.000 de euro. Dacă prețul depășește acest prag, avansul crește la 15%, similar unui credit ipotecar standard. Creditele acordate prin Noua Casă au exclusiv dobânzi variabile, formate dintr-o marjă fixă de 2% a băncii, la care se adaugă IRCC, un indice care se modifică la fiecare trei luni. Totodată, gradul maxim de îndatorare permis este de 45%.
La momentul semnării contractului, beneficiarii trebuie să depună în cont echivalentul a trei rate lunare sub formă de depozit colateral, sumă care rămâne blocată până la achitarea integrală a creditului.
Statul oferă garanția pentru împrumut, însă, în cazul în care un beneficiar nu își achită ratele timp de peste 90 de zile, banca poate solicita statului plata garanției.
Principalul dezavantaj al programului este lipsa opțiunii pentru o dobândă fixă, ceea ce ar fi fost recomandat în această perioadă, conform specialiștilor.
Cine poate aplica pentru Noua Casă
Creditul prin programul Noua Casă poate fi accesat de persoane care la data solicitării creditului garantat de stat nu deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţii în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2.
O persoană care a beneficiat de programul Prima Casă/Noua Casă în trecut nu mai poate să acceseze un nou credit pentru locuință garantat de stat.