ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Profesorul clujean inclus în TOP 0,05% oameni de știință din lume explică la ce trebuie să fim atenți când mergem la cumpărături: „E ca și cum ai spăla o haină de 1000 de ori”

profesor

Dan Vodnar este doctor, cercetător și profesor universitar specializat în gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare, cu o experiență de 16 ani în cercetare și inovare. El se numără printre cei mai citați 2% dintre oamenii de știință din lume în domeniul Științei Alimentelor, conform Top World Ranking of Scientists realizat de Universitatea Stanford. În plus, este inclus în top 0,05% dintre cercetătorii la nivel global în domeniile Agricultură și Resurse Naturale, conform platformei ScholarGPS.

Într-un interviu pentru pozitivesti.ro, profesorul explică la ce trebuie să fim atenți când mergem la cumpărături:

„Cum spuneam, consumul zilnic a 400 de grame de fructe și legume este recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. Este foarte important să evităm produsele ultraprocesate, să nu le consumăm în mod constant. De exemplu, iaurtul este un produs procesat, dar este minim procesat, are adaos de bacterii și de simboluri nutriționale bune pentru organismul nostru.

Dacă mergi spre produse care au fost trecute prin tehnologii repetate, este evident că sunt lipsite de nutrienți. E ca și cum ai spăla o haină de 1000 de ori, nu mai arată cum arăta atunci când ai spălat-o o singură dată. Și asta se întâmplă și cu produsele alimentare. Ar fi bine să evităm această zonă, iar dacă nu reușim, atunci aș adăuga „viul” în viața noastră. Aș merge pe consumul de suplimente alimentare cu probiotice, care să ajute la digestie, cu enzime, sau, dacă există acces, alimente fermentate.

Mai e un lucru important: maximum 3 mese pe zi. Cu cât înaintăm în vârstă cu atât avem nevoie de mai puține alimente, nu de mai multe. În plus, să ne uităm pe etichetele produselor cât zahăr adăugat conțin (maximum 25 de grame/5 lingurițe de zahăr adăugat avem voie să consumăm într-o zi).

Pe lângă asta, e bine să nu ne gândim că măncăm cu 10 guri și să evităm haosul în alimentație (de exemplu, să nu mâncăm numai seara). Dacă urmezi un model de fasting și ești supravegheat de un dietetician sau de un nutriționist, e în regulă”.

Părinții ar trebui să acorde o atenție deosebită la produsele pe care le consumă copiii:

„La micul dejun, ar trebui să evităm cerealele cu lapte, deoarece sunt ultraprocesate. Dacă totuși copiii își doresc cereale cu lapte, este important ca părinții să stabilească un echilibru, de exemplu să le dea de două ori pe săptămână, dar nu mai mult. În plus, ar fi bine ca acele cereale să conțină fibre, precum tărâțele, care susțin sănătatea intestinală.

Copiii au nevoie de trei mese principale și două gustări pe zi. Este important să fim atenți la alegerile lor alimentare. De exemplu, fiul meu își dorește să meargă la shaorma sau KFC pentru că merg colegii lui. În mod normal, nu cred că și-ar dori asta, dar știm cât de importantă este componenta socială și nu îi îngrădim accesul. Totuși, încercăm să îi învățăm pe copii să mănânce fără sosuri și să facă alegeri mai sănătoase”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *