ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Prețurile din Cluj la supermarket și restaurante sunt mai mari cu 30% față de Vestul Europei. Analiză care trebuie citită!!!

Prețurile din Cluj la supermarket și restaurante sunt mai mari cu 30% față de Vestul Europei. Analiză care trebuie citită!!!
Prețurile din Cluj la supermarket și restaurante sunt mai mari cu 30% față de Vestul Europei. Analiză care trebuie citită!!!

Un clujean a făcut o analiză a prețurilor din Comunitatea Economică Europeană (CEE) la alimente și restaurante și rezultatele sunt triste. La noi e mai scump cu 30% decât în vestul Europei, unde lefurile sunt triple.

Zona CEE, inclusiv România, are prețuri cu 30% mai mari în medie decât Spania, Franța și Italia raportat la venituri. De ce? Simplu. Un restaurant din România vinde 100 de porții, un restaurant din vest vinde 200. Dacă e să comparăm cu Spania, 100 România – 300 Spania. Pentru că vindem mai puțin, avem prețuri mai mari.

Clientul care a plătit analiza vrea să deschidă un steak house și să-l francizeze, dar îl dădeau pe spate prețurile la vită în România. Pentru noi, carnea de vită e un produs de lux aproape. În Spania găsești vită la 8-10 euro, în România e 20-25 euro aceeași bucată, gătită la fel.

Meniul zilei la noi are supă și felul 2, cu o medie de 38 de lei. În Italia meniul zilei are 3 porții, antipasti prima și secondi, și e în medie 60 de lei. Raportat la veniturile italienilor… Nu are rost să spun ceva.

Dacă vom consuma mai mult de la restaurante, vom avea și o scădere la prețuri, în teorie. În practică, un restaurant pe val crește prețurile la maxim. Trist de spus și că fără bacșiș și spălare de bani, restaurantele românești nu sunt profitabile.

Informațiile pentru analiza au fost luate de pe statistică, INS și Horeca insights. Pentru datele legate de alimente am folosit datele oficiale de la Mercadona, Consum, Alcampo, Carrefour, L’eclarc și Kaufland.

Plătim mai mult pentru alimente de bază și alimente procesate. La noi, procesatorii cumpără materia prima din afară că e mai ieftină, o procesează în Polonia sau Ungaria și o importă în România pentru a avea un preț suficient de mic să reziste la raft la supermarketuri.

O să apară o corecție puternică în zona de food în CEE, prețurile sunt la maxim și cererea scade. Din păcate până va apărea corecția, vom avea la raft produse din Asia. Mazăre din Thailanda, fasole din Vietnam șamd.

Verificați la raft la magazinele cu produse ieftine, doar produse din afara UE cu un standard incert de calitate”, a explicat clujeanul.

Clujenii au concluzionat că piața din România este absurdă.

Din păcate doar țările civilizate fac așa. Românii când au creșteri în volum, în loc să angajeze și să se extindă, cresc prețurile să potolească cererea și să crească profitul. La noi e scump pt că nu-i volum și mai scump când e volum prea mare. Discutasem cu cineva care a fost plecat mult prin Europa și SUA, zicea că-n state prețurile sunt mai bune pentru că acolo se bazează pe rulaj, inclusiv haine și mâncare. Antreprenorii cu angajați și salarii mult mai mici și adaos mult mai mare și taxe mai puține, se plâng că-i greu în Horeca. Pt că ei nu știu să scaleze nici pe orizontală nici pe verticală, vor să-și taie doar cheltuielile pe cât posibil și cam atât”, a precizat altcineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *