În inima Clujului, în cimitirul Hajongard, se află un monument funerar care atrage privirile și stârnește curiozitatea trecătorilor: cripta piramidală a familiei Mauksch-Hintz. Construită în 1835, această structură unică reflectă fascinația elitelor transilvănene pentru cultura egipteană și dorința de a transcende efemeritatea vieții.
Familia Mauksch, originară din regiunea Munților Tatra, s-a stabilit în Cluj în secolul al XVIII-lea, devenind una dintre cele mai renumite familii de farmacişti din oraș. Tobias Mauksch, născut în 1727, a pus bazele acestei tradiții farmaceutice, iar descendenții săi au continuat să administreze farmacia familiei până la naționalizarea din 1949.
După moartea prematură a lui Johan Martin Mauksch în 1817, văduva sa, Eleonora Lassgalner, s-a recăsătorit cu farmacistul Daniel Slaby. La decesul acestuia din urmă, în 1835, Eleonora a decis să construiască un cavou familial deosebit, optând pentru o formă piramidală, influențată de stilul neoclasic și de moda vremii pentru elemente arhitecturale egiptene.

Monumentul, realizat din blocuri de piatră, impresionează prin designul său. Intrarea, situată pe latura estică, amintește de un templu antic, având un timpan susținut de patru coloane dorice. De o parte și de alta a ușii, două reliefuri din marmură înfățișează siluetele unui bărbat și ale unei femei, înconjurate de simboluri precum clepsidra și șarpele, sugerând trecerea timpului și legătura cu profesia de farmacist.
Fascinația elitelor transilvanene pentru Egipt are legătură cu trendul european din acei ani. Victoria lui Napoleon din 1798 în Bătălia de la Piramide a declanșat o modă și cultura europeană a fost influențată de exotismul Egiptului. Renaşterea Egipteană a devenit una dintre expresiile stilului Empire – care a făcut parte din a doua etapă a neoclasicismului. Acest nou stil a înflorit între 1800 şi 1815 în Franţa şi s-a răspândit în întreaga Europă şi în Statele Unite, manifestându-se în toate domeniile, de la arhitectură, artă decorativă şi vizuală la mobilier.
Pe cale de consecință, mult mai târziu e drept, această modă a ajuns și la Cluj.
Această cripta piramidală nu este unică în cimitirul Hajongard; un alt exemplu este cripta familiei Beldi, care prezintă un acoperiș în formă de piramidă. Astfel de monumente reflectă influențele culturale și artistice ale epocii, demonstrând deschiderea elitelor transilvănene către tendințele occidentale și dorința de a lăsa în urmă simboluri durabile ale statutului și credințelor lor.
Astăzi, cripta familiei Mauksch-Hintz rămâne un punct de atracție în cimitirul Hajongard, amintind vizitatorilor de legăturile profunde dintre Transilvania și fascinanta cultură a Egiptului Antic.