octombrie 5, 2024

Povestea hotelului Biasini din Cluj. E posibil ca însuși Caragiale să fi trecut pe acolo. Legendare sunt petrecerile studenților

0
Povestea hotelului Biasini din Cluj. E posibil ca însuși Caragiale să fi trecut pe acolo. Legendare sunt petrecerile studenților

Povestea hotelului Biasini din Cluj. E posibil ca însuși Caragiale să fi trecut pe acolo. Legendare sunt petrecerile studenților

Clujul secolului XIX oferea o varietate de hanuri și bordeluri pentru toate categoriile sociale, iar printre cele mai renumite locații se număra hotelul-han Biasini, amplasat pe actuala stradă Avram Iancu.

Fondat de italianul Gaetano Biasini, acest loc a devenit rapid un reper al orașului datorită stației de diligențe din față, care transporta călători spre Țara Românească și Istanbul.

Hotelul Biasini a găzduit personalități marcante ale Revoluției de la 1848, precum Nicolae Bălcescu, George Barițiu și Sándor Petőfi, care au ținut aici întâlniri importante. Tot aici s-au organizat renumitele petreceri studențești clujene și discuții istorice între lideri revoluționari, inclusiv încercări de unificare a mișcărilor revoluționare din România și Ungaria.

Caragiale ar fi trecut pe la hotelul-han Biasini

În presa vremii apar date despre petrecerile studenţeşti care aveau loc la hotelul Biasini. Ziua de 10 mai, când se ţinea Ziua României, sărbătoarea naţională pe la jumătatea secolului al XIX”, povesteşte istoricul Vasile Lechinţan. Acesta a spus că e posibil ca şi Caragiale să fi trecut pe acolo, având în vedere că în 1912 a trecut prin Cluj pe la ”Societatea de Lectură a României”, din Cluj.

În perioada sa de glorie, Biasini a fost locul preferat al intelectualilor, studenților și artiștilor, printre care se numără și vizita lui Franz Liszt în 1846. Clădirea, în prezent împărțită între mai mulți proprietari, a fost scoasă din lista monumentelor de patrimoniu, iar subsolul imobilului a fost compartimentat și reconvertit.

Fastul trecutului s-a stins. Acum, clădirea mai este vizitată de turiști, dar și-a pierdut din faimă.

Gaetano Biasini a fost un antreprenor vizionar

Gaetano Biasini (1790-1847) a sosit în oraş ca instructor de spadă, iar după căsătorie a obţinut dreptul de cetăţean al Clujului. În 1818 a deschis o şcoală de spadă privată în clădirea Redutei, iar în 1824 o şcoală publică de spadă. În 1837 a cumpărat clădirea care funcţionase ca han şi a transformat-o în hotel. La parter era o cafenea, şi tot aici era staţia pentru cursa dintre Budapesta şi Bucureşti. (Distanţa Budapesta – Cluj era parcursă în vreme bună în trei zile.) Până la 1870, oficiul poştal local funcţionase în spaţiul închiriat de la hotel. Cafeneaua hotelului a devenit, în acea perioadă, locul favorit al studenţilor români, care organizau aici întâlniri şi manifestări. Tot la cafenea Nicolae Bălcescu şi Sandor Petofi au avut o serie de discuţii, prin care s-a încercat unificarea revoluţiilor de la 1848, discuţii eşuate însă din cauza unor divergenţe dintre cei doi lideri. La hotelul Biasini au stat: în noiembrie – decembrie 1846: Franz Liszt, în octombrie 1847: Sándor Petőfi împreună cu soţia sa, în iulie 1849: Nicolae Bălcescu, în mai 1853: Mór Jókai.

Loading

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *