Povestea căsuței de peste două secole din Răstoci (Ardeal) și a bunicii Iulica: ”Copii n-am, dar vin copii din lumea-ntreagă să-mi viziteze căsuța” – FOTO

0
Povestea căsuței de peste două secole din Răstoci (Ardeal) și a bunicii Iulica: ”Copii n-am, dar vin copii din lumea-ntreagă să-mi viziteze căsuța” - FOTO

Povestea căsuței de peste două secole din Răstoci (Ardeal) și a bunicii Iulica: ”Copii n-am, dar vin copii din lumea-ntreagă să-mi viziteze căsuța” - FOTO

În satul Răstoci, o căsuță veche de peste două sute de ani atrage zilnic vizitatori din toate colțurile lumii, veniți să admire simplitatea și autenticitatea unei locuințe nealterate de timp și modernitate. Aici trăiește bunica Iulica, o doamnă de 93 de ani care a locuit în această casă de când a venit pe lume și care o îngrijește în ciuda pensiei sale mici și a problemelor de sănătate.

Casa, inclusă pe lista monumentelor istorice, este întreținută de bunica Iulica (născută Iuliana Câmpean), care întâmpină cu dragoste fiecare vizitator ce îi calcă pragul. Locuința este un exemplu de arhitectură tradițională cu tindă, acoperiș de paie și pereți de lut, fără racordare la utilități, dar bogată în istorie și suflet. „Nu-i zi să nu oprească mașini, să facă poze,” spune tanti Iulica. „Mulți mi-au spus să pun taxă la intrare, dar mie-mi pare bine că mă caută cineva”, adaugă ea, dornică să împărtășească povestea căsuței.

Cu toate că întreținerea casei necesită eforturi, bunicuța nu se plânge. Anul trecut a reușit să schimbe acoperișul, strângând bani din pensia ei de 600 de lei și din economii făcute cu grijă. ”Aci s-o născut tata meu. Și tata-i din ’897 născut. E demult casa, cred că cam de potriva bisericii”, povestește ea, explicând că locuința datează din perioada în care a fost construită și biserica de lemn din sat, scrie Radiocluj.ro.

În interior, căsuța din Răstoci este ca o fereastră deschisă către alte vremuri. Pe pereții de lut zugrăviți cu var alb stau farfurii vechi de ceramică, icoane și fotografii. Cuptorul masiv încălzește încăperea, lângă care sunt așezate două paturi și o masă. „Încă așe cum îs, nu duc lipsă de nimic. Din puțân, mă descurc”, spune tanti Iulica cu recunoștință. În podul casei, un loc păstrat pentru bucăți de slănină și afumături, bunicuța își asigură, cum poate, traiul zilnic.

Vecinii bunicii povestesc că Iulica a trăit singură jumătate din viață. A fost căsătorită doar câteva luni, dar a divorțat repede, după ce părinții au influențat-o să renunțe la primul ei iubit. Singurul frate al bunicii a murit la vârsta de trei ani, iar părinții au plecat și ei devreme, lăsând-o pe tanti Iulica să-și găsească liniștea alături de căsuța din Răstoci.

Astăzi, această căsuță din lemn și lut, păstrată cu atâta dragoste și dedicație de tanti Iulica, este o veritabilă bijuterie arhitecturală a zonei și o mărturie vie a tradițiilor locale.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate