Postacii care îl susțin pe Călin Georgescu s-au mutat și pe Facebook, pentru a influența opinia publică. Noricul este că pe Facebook se poate da căutare după câteva cuvinte și se vede pe loc care postări sunt comendate
Cel puțin două persoane au postat același mesaj la diverse postări publice. În principiu, cei doi propun ca Georgescu să le ia averile celor care au mai multe locuințe.
Probabil că mesajul a fost adaptat de alți postaci, pentru a fi cât mai originali.
Serviciul Român de Informații (SRI) a dezvăluit că o rețea de conturi conectată direct la campania lui Călin Georgescu a fost inițial formată din 25.000 de profiluri pe TikTok, care au devenit extrem de active cu două săptămâni înaintea primului tur al alegerilor. Strategia de promovare a fost remarcabil de bine coordonată, ceea ce a dus la o creștere rapidă a numărului de urmăritori.
Dintre aceste conturi, 797 au fost create încă din 2016, însă au avut o activitate minimă (aproximativ 1%) până la data de 11 noiembrie 2024. La acel moment, întreaga rețea a fost reactivată și utilizată intens.
SRI a menționat și utilizarea unor resurse financiare semnificative, estimate la 1 milion de euro. Din această sumă, 381.000 de dolari au fost direcționați către TikTok, tranzacții confirmate de compania chineză.
SRI crede că în promovarea lui Georgescu a fost implicat „un actor statal”
Serviciul Român de Informații aduce în discuție de două ori posibilitatea implicării unui stat străin în procesul electoral din România. Prima mențiune se referă la tentative de interferență asupra infrastructurii Autorității Electorale Permanente.
A doua face referire la modul în care vizibilitatea lui Călin Georgescu a fost amplificată artificial, subliniind sincronizarea dintre campania de promovare, mesajele difuzate și numărul mare de conturi TikTok implicate.
Un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare
Serviciul Român de Informații indică faptul că infrastructura tehnică a rețelei nu a prezentat elemente comune, iar conturile TikTok au fost asociate fiecăruia adrese IP distincte. Această abordare pare concepută pentru a complica detectarea extinderii rețelei, evitând tiparele tipice ale rețelelor automate (boți).
Coordonarea activităților acestor conturi nu s-a realizat pe TikTok, ci prin mesageria Telegram. Un canal dedicat, intitulat „Implică-te și tu: Renașterea României Hrană Apă Energie,” a fost identificat drept un centru de organizare, oferind instrucțiuni utilizatorilor despre postările și materialele video care trebuiau promovate, scrie Apuseni.info.