Biserica Unitariană din Cluj-Napoca este proprietarul celui de-al doilea mall al Clujului deschis după 1989. Primul a fost fără dubii magazinul Central, singurul cu scări rulante pe care oamenii mergeau și se dădeau din plăcere.
Unitarienii clujeni sunt putred de bogați
Al doilea mall al Clujului, după 1989, a fost magazinul Sora Shopping Center, deținut de Biserica Unitariană, putred de bogată. Magazinul a fost construit și inaugurat în 1938, de familia Steuer, care deținea unități similare și în alte țări din zonă, în Cehia, Serbia, Viena sau București. Cel de la Cluj s-a numit încă de atunci Sora.
”Magazinul de la Cluj s-a deschis cu mare fanfară pe data de 12 decembrie 1938, în urma unei colaborări dintre firma din Cehia şi biserica unitariană (proprietarul terenului) şi a unei investiţii de 15 milioane de lei, finanţată dintr-un avans uriaş oferit de Steuer & Friedländer. După demolarea a trei case medievale, clădirea modernă, cu aer condiţionat, a fost ridicată într-un timp record – mai puţin de şase luni – iar magazinul a avut inițial 200 angajaţi şi oferea peste 2.500 articole într-un format inovativ de autoservire şi case de marcat distribuite în tot magazinul”, scrie expertul grupului ”Amintiri din vechiul Cluj”, Andras Vajda.
Succesul n-a durat mult: odată cu izbucnirea războiului, familia Steuer a decis să emigreze în America de Sud unde au fondat ce avea să devină grupul GDN, cu magazine în mai multe ţări sud-americane. Directorul magazinelor universale din Europa, Bárdossy József, cel care a coordonat şi realizarea magazinului din Cluj a emigrat şi el devenind primul director al companiei în America din Sud.
Clădirea, în proprietatea bisericii unitariene, a continuat să fie gazdă magazinelor retail atât în timpul războiului cât şi în timpul comunismului şi după restituirea de după 1989.
Biserica Unitariană a primit blocul după Revoluție și a devenit un mare proprietar imobiliar
Ulterior, magazinul Sora a fost extins cu încă un etaj, în urma unei investiții uriașe. Până în anii 2000 afacerile au mers foarte bine, dar după deschiderea mall -urilor din Cluj-Napoca, micul mall de la ”Sora” aproape a intrat în faliment. Acum mai sunt câteva magazine de duzină, un supermarket non-stop și o shaormerie.
Unitarienii au investit în anii 2000 o mulțime de bani pe fondul creșterii nevoii de spații comerciale în zona centrală. Apartamentele de la primul nivel au fost desființate și închiriate pe bani mulți. Preoții nu și-au bătut capul cu adunatul chiriilor, ci au dat totul pe mîna firmei Seso SRL, care a închiriat tot spațiul de la biserică.
Firma Seso este deținută de Gheorghe Irimies si Adrian Moldovan, iar în 2023 a avut o cifră de afaceri bună pentru cât de praf este comerțul în Sora Shopping Center, 2 milioane de lei și 600 de mii de lei profit. În anii anteriori, profiturile au fost de 1,5 milioane de lei, mare parte din bani vin de la magazinul care funcționează în subsol, cu program non-stop și clienți fideli.
Conform surselor noastre, firma achită lunar preoților unitarieni câteva mii de euro. Oricum, înțelegerea ar urma să expire în curând astfel că rămâne de văzut ce va face biserica.
Biserica Unitariană a cerut înapoi tot blocul după Revoluție și a primit tot, pentru că avea acte pe teren. De unde a primit terenul și cine a fost inițial proprietarul terenului nu se mai știe, dar cert este că ungurii au fost primii care au făcut hârtii de proprietate și au putut demonstra.