Pivnițele Clujului transformate în cluburi de fițe: De la depozite de vinuri bisericești la locuri de petrecere exclusiviste
În trecut, Clujul era o zonă viticolă importantă, iar Biserica Romano-Catolică percepea zeciuială, adică 10% din producția de vinuri a localnicilor. Acest vin era depozitat în pivnițe uriașe, dintre care cea mai mare era sub Biserica Romano-Catolică. După Revoluție, locul unde se păstrau odinioară darurile enoriașilor către biserică a ajuns club de fițe.
Vorbim despre beciul de la colțul cu strada Memorandumului, unde a funcționat clubul Diesel, un renumit local de fițe din Cluj-Napoca, poate cel mai renumit.
De asemenea, în Piața Unirii, colț cu strada Napoca, se află un alt subsol impresionant, care găzduia clubul Vertigo. Deși inițial subsolul avea o estetică renascentistă distinctă, în secolul al XIX-lea, când s-a construit o nouă structură deasupra, un stâlp masiv turnat până la subsol a alterat aspectul și funcționalitatea acestuia, conform arhitectului Virgil Pop.
O altă pivniță frumoasă, care aparținea clădirii fostei Bănci Dacia Felix, s-a pierdut în urma distrugerii clădirii, odată cu o parte importantă din istoria și arhitectura renascentistă a Clujului.
Astfel, locurile care odinioară erau folosite pentru depozitarea darurilor și recoltelor viticole au fost transformate, păstrându-și o parte din farmec, dar servind acum altor scopuri, cum ar fi viața de noapte vibrantă a orașului.
De câțiva ani, însă, cluburile de fițe din centrul Clujului au dispărut pentru că nu se mai respectau deloc normele de protecție la incendii. Așa s-au închis cam toate, de la Diesel, la My Way. Vertigo, s-a închis mult mai repede, probabil pentru că erau prea multe bătăi.