Piața din fața fabricii Clujana era pe vremuri mai populată ca acum la Mall. Ce vremuri! – FOTO
Fabrica Clujana avea în vremurile de aur mii de angajați, eclipsând lejer mall -urile din ziua de azi. O fotografie veche prezintă Piața 1 Mai, din fața fabricii plină de oamenii care ieșeau sau intrau în schimburi.
”Asa multe fabrici a avut Clujul odinioara … Fabrica de ciocolata, Fabrica de portelan Iris, Fabrica de tricotaje Somesul, Metalul Rosu, Clujana, Unirea, Fabrica de bere, Fabrica de tutun”, a scris un clujean.
De toate s-a ales praful.
Fabrica Clujeana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, cu denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial și-a schimbat denumirea în „Dermata” și a devenit cea mai mare fabrică (societate pe acțiuni) de încălțăminte din România.
Producătorul de încălţăminte, cu o istorie de peste 100 de ani pe piaţă, a intrat oficial în faliment, conform unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, după mai mulţi ani de dificultăţi financiare, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat în faţa concurenței externe.
A fost nationalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită în „Fabrica de încălțăminte Janos Herbak”, apoi „Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj”, iar în final a devenit „SC Clujana SA”. A fost cea mai mare fabrică de acest gen din estul Europei în perioadă anilor ’80, cu 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, și articole din cauciuc.