Peștera Unguru Mare, din Pădurea Craiului, are un portal de 32 de metri înălțime. Locul este încărat de istorie și are o grandoare care îl lasă cu gura căscată pe turiști. În acel loc se simte puterea naturii.
Pe podeaua peșterii curge un pârâu alb ”ca laptele”. Locul poate fi ușor vizitat din Cluj-Napoca, fiind situat la circa 2 ore de condus din Cluj-Napoca. În zilele toride care urmează, Peștera Unguru Mare va fi destinația perfectă pentru a simți răcoarea din adâncuri.
Conform site-ului Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, peștera mai este cunoscută și ca „Peștera Ungurului” sau „Peștera de la Bolhac”, scrie Apuseni Info.
”Amplasată într-o zonă carstică de o frumuşeţe care te lasă fără cuvinte în faţa marelui sculptor, Natura, unde se dezvoltă adevărate sisteme carstice unele simple, altele pe mai multe etaje, şi unde au fost identificate şi cartate peste 100 de alte peşteri, Peştera Ungurului impresionează prin grandoarea spaţiului subteran şi prin încărcătura istorică a vestigiilor lăsate aici de strămoşi, peştera fiind locuită încă din neolitic.
Peştera este menţionată pentru prima dată în 1921, de către E. Bokor, ulterior alţi geografi, speologi şi istorici desfăşurând aici cercetări”, potrivit CNIPT Bihor.
Localizare și acces spre Peștera Ungurului
Așadar, reținem că Peștera Unguru Mare se află în Defileul Crișului Repede, în raza comunei Șuncuiuș, la aprox. 60 km de Oradea. Se poate ajunge acolo cu mașina sau cu trenul până în stația Șuncuiuș. ”Noi am călătorit cu autocarul și pot spune că drumurile sunt bune, mașinile putând ajunge până aproape de obiectiv. După ce am debarcat, am făcut o scurtă deplasare pietonală de-a lungul râului traversat de trei poduri suspendate – primul conducând spre Peștera Vântului și Poiana Frânturii, al doilea spre Cheile Mișidului, iar al treilea spre gura Peșterii Unguru Mare, pentru noi primul obiectiv turistic al zilei.
Lângă cabana cu pridvor aflată pe malul Crișului, la capătul podului, acolo unde se achită și taxa de acces, există și un loc de parcare. În timp ce ghidul îndeplinea formalitățile de intrare pentru grup (eram 25 de persoane), am studiat tot felul de panouri și de afișe postate la intrare. Pot informa că accesul în peșteră se face doar în grup însoțit de ghidul local, mărimea grupului fiind de minim 10 și maxim 25 persoane. Durata unui tur este de 30-40 minute, iar taxa de acces este de 12 lei/persoană – adulți și 5 lei/persoană – copii. Peștera se poate vizita de marți până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.30. La amiază (13.00-13.30) este prevăzută o pauză de masă pentru ghidul local, așa încât dacă vă aflați acolo, pentru economie de timp, țineți seamă și de acest amănunt.
Trebuie știut că temperatura în interiorul peșterii este de 9-12 grade, de aceea este indicat a avea îmbrăcăminte adecvată. Nici încălțămintea nu este de neglijat, căile de acces fiind umede și pe alocuri alunecoase. Peștera este destul de slab iluminată, ghida folosindu-se adesea de o lanternă pentru a exemplifica cele relatate.
Dar, poate că cel mai important aspect care trebuie menționat, este acela că accesul în Peștera Unguru Mare se face doar după ce ai trecut Crișul Repede pe o punte suspendată, metalică, cu balans (mai accentuat atunci când cei care o abordează sunt mai mulți sau mai neastâmpărați), prin grilajul căreia vezi curgând apele râului. Capătul celălalt al punții se află chiar la intrarea în peșteră. Portalul este impresionant ca dimensiuni și ca formă, poate cel mai impresionant din munții Pădurea Craiului. Înaltă de aprox. 30 m și lată de aprox. 20 m, gura peșterii căscată în munte este fotogenică și pune la treabă toate aparatele foto”, a relatat un turist pe site-ul Am fost acolo.
1 comentariu
Hi there! I juust would like to give you a big tnumbs upp
for the great information yoou have got rkght here on this post.
I will be coming back to your site for more soon.
My homepage ::