După ultimul deceniu în care s-au mai dat câteva autorizații de construcții la Cluj-Napoca, te meri pe unde, au început să răsară noile ansambluri rezidențiale. Tinerii în căutarea unui apartament analizează ofertele, care sunt adesea foarte modeste raportat la prețul cerut. În zona gării, pe strada Fabricii de Chibrituri nr. 9, se ridică un complex imobiliar nou. Cei care vor să cumpere spun însă că la „scorurile” cerute, ar prefera măcar să aleagă ei unde să pună o priză. Proiectul din randări pare superb, dar zona e sinistră, zic clujenii.
„Ce părere aveți despre Era by Hexagon? (blocul de lângă gară). Suntem în căutarea unui apartament cu 3 camere, fără să avem criterii absurde și cu un buget destul de mare aș zice, și până acum Era pare cea mai bună opțiune. De fapt cam singura. Dezavantajele ar fi doar termenul mare de finalizare și zona relativ dubioasă.
Cum vi se pare zona? Cunosc foarte bine povestea cu gentrificarea, dar vecinătatea cu gara și ghetoul de lângă nu suna neapărat grozav. Mi se pare greu de estimat în câți ani zona aceea va arăta ok. Ce experiențe aveți cu dezvoltatorul Hexagon? Calitate, seriozitate, termene de livrare etc. Cei care sunteți în procese similare de căutare, ce alte alternative luați în calcul?”, a întrebat un potențial cumpărător pe un forum de discuții.
Răspunsurile nu au întârziat să apară: „M-am interesat mult despre acel bloc și eram foarte aproape de a cumpăra un apartament acolo, nu am luat din considerente financiare și pentru că de fiecare dată când am întrebat când o să fie gata am primit un răspuns diferit, iar eu am nevoie de apartamentul respectiv cât de repede. Dar ca și calitate, lucrează cu constructori buni. Apartamentele par să fie spațioase și decent compartimentate. Aici există și un minus mare, le predau doar finisate, nici nu vor să discute mutarea unei prize, pentru 250.000, 3 camere aș vrea să pot să îmi pun priza unde vreau totuși. Ca și zonă, s-a schimbat mult în bine, dar la capătul străzii tot este ghetou, în 5 ani poate o să dispară și acela. Acum o lună au zis decembrie 2025 o să fie ridicat blocul și gata tot exteriorul, iar apoi se apucă de finisajele din apartamente, dar te poți muta doar după ce toate sunt gata. Inițial au zis martie, apoi iunie 2026”, spune un clujean.
Clujul chiar pare să atingă apogeul nebuniei în imobiliare, 3000/mp e deja prețul cerut pentru orice apartament, indiferent de zonă, dacă ai pretenții la o zonă mai bună trebuie să scoți și mai mult din buzunar, zic potențialii cumpărători.
„3000/mp în noroi în spatele gării, mulțumesc dar nu. Proiectul este prezentat frumos, dar zona este sinistră”, atrage atenția cineva.
„Orientarea sudică este spre gara, nu cred ca ai cum sa nu auzi frâne de tren, claxoane de tren și tot zgomotul gării. Nici o șansa sa dormi cu geamul deschis”, a mai punctat un potențial cumpărător.
Cererea mare și oferta limitată au făcut ca prețul apartamentelor la început de an să atingă un nou record în cel mai scump oraș din țară. În Cluj-Napoca, zona centrala rămâne cea mai căutată pentru locuințe. Aici, prețul mediu pe metru pătrat depășește 3.000 euro, astfel ca un apartament cu două camere poate ajunge chiar și la 200.000 euro.
Dacă este să ne raportăm la construcțiile noi, prețul apartamentelor depășește deja 3.000 euro, vorbim de undeva la 3.150 euro pe metru pătrat. Cerere este mare, în continuare stocul limitat și din acest motiv Clujul, fiind atractiv pentru persoanele din oraș, respectiv din împrejurimi, fiind un centru universitar important, cererea fiind mare, prețurile cresc în acest timp.
După Cluj-Napoca, topul celor mai scumpe orașe este completat de Craiova, Brașov, Oradea și București.
Randări versus cum arată acum Era by Hexagon, Cluj: