Parcul Feroviarilor este un paradis verde al Clujului. Nici Parisul nu are asa parc urban – VIDEO
Parcul Feroviarilor este printre cele mai frumoase parcuri urbane din Europa. Locul este superb din toate punctele de vedere, are suprafață generoasă, este amenajat ca o zonă sălbatică, dar și ca parc.
O filmare realizată acolo vorbește de la sine despre frumusețea acestui parc urban de primă mână a Europei.
Un clujean care a locuit în Paris ne-a relatat că așa zonă frumoasă nu a văzut în capitala Franței. ”Ai cam tot ce vrei în centrul orașului. Este un parc superb care trebuie văzut și trăit, pentru a putea înțelege cât e de frumos. Vrei relaxare în centrul Clujului, rapid ajungi în Feroviarilor și simți natura”, ne-a spus Filip.
Suntem de acord cu el, mai puțin cu blocurile monstruoase care se ridică lângă.
Cât a costat Parcul Feroviarilor Cluj
Proiectul a costat peste 9 milioane de euro și a fost făcut din bugetul orașului, este realizat de două companii clujene, Nord Conforest și Eco Garden Construct, și va fi recepționat la începutul lui 2024. Cele două firme sunt abonate la bani publici, dar măcar aici și-au făcut treaba.
Parcul Feroviarilor completează investițiile în dezvoltarea spațiilor verzi și crearea culoarului verde-albastru de-a lungul râului Someș, anume Parcul Armătura, malurile Someșului de la Grigorescu și până în zona centrală, respectiv zona platoului Sălii sporturilor. Am urmărit astfel integrarea Someșului în arealul de mobilitate alternativă și de recreere al Clujului, oferind spații verzi generoase, moderne, pentru mișcare și petrecere a timpului liber.
Parcul Feroviarilor este mai nou din România, fiind un magnet pentru tineri
Proiectul a pus accent pe biodiversitate și cuprinde plantarea a 510 arbori cu balot pe lângă vegetația existentă, respectiv peste 30.000 exemplare vegetație de talie mică (garduri vii, zone umbroase, garnisire suprafețe grădini pluviale și zone inundabile, acoperire taluzuri). Suprafața totală verde la finalizarea proiectului este de 49.653 mp, suprafața totală a parcului în proces de reabilitare fiind de 5,3 hectare. Spațiul cuprinde Parcul Feroviarilor, strada Parcul Feroviarilor și malurile râului Someș și a presupus realizarea a patru obiective:
– Revitalizarea Parcului Feroviarilor – 53.457 mp: reconfigurarea aleilor, construirea de pavilioane, realizarea sistemelor de irigații, modernizarea iluminatului public, instalarea de mobilier urban modern.
– Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor – 8.496 mp – amplasare stații de încărcare mașini electrice, introducere cabluri în subteran, reabilitare carosabil, lucrări la trotuare.
– Amenajarea malurilor râului Someș.
– Realizare pasarele pietonale peste râul Someș.
În parc s-au amenajat alei pentru pietoni și bicicliști, pavilioane multifuncționale, amfiteatre, lacuri de retenție, spații tehnice, grup sanitar, mobilier urban modern etc. De asemenea, a fost modernizat sistemul public de iluminat cu tehnologie LED, eficient energetic. Proiectul de modernizare a acestui parc reprezintă rezultatul unui concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Câștigătorul premiului I – contractul de proiectare – desemnat de juriu a fost Asiza Birou de Arhitectură.