ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Până când îți poți lua zilele de concediu rămase de anul trecut. Ce prevede Codul Muncii 2025

calendar-zile-libere-2025

Conform prevederilor din Codul Muncii, angajații care nu și-au utilizat toate zilele de concediu din anul precedent mai au la dispoziție o perioadă limitată pentru a le folosi.

Codul Muncii 2025 stabilește că fiecare angajat din România are dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă anual. Cei care nu și-au luat toate zilele riscă să le piardă, întrucât există un termen limită până la care acestea pot fi recuperate.

Potrivit legislației, zilele de concediu rămase din anul precedent pot fi folosite până la jumătatea anului următor. Este important de menționat că angajații pot primi compensație financiară pentru zilele de concediu neefectuate doar în cazul în care contractul de muncă încetează, notează stirileprotv.ro.

Atenție, zilele de concediu nu pot fi cesionate sau limitate și nici nu se poate renunța la ele. În situația în care rămân zile de concediu neluate, ele se raportează pentru următorul an.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite prin contractul de muncă nu intră la concediul de odihnă anual. Nici zilele în care recuperezi ce ai muncit în weekend, dacă e cazul, nu se adaugă la durata concediului.

Legea prevede clar că angajatul nu poate fi concediat dacă se află în concediu de odihnă. Angajatorii care refuză dreptul la concediu pot fi reclamați la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Concediul de odihnă se ia conform unor programări. Acesta nu poate fi întrerupt de către angajator decât în caz de forță majoră, iar dacă se întâmplă, angajatorul are obligația să suporte cheltuielile revenirii la locul de muncă și prejudicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *