ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Palmierii din sera mare de la Grădina Botanică Cluj au 150 de ani vechime și vin dintr-un fost mare imperiu. Povestea lor este impresionantă – FOTO

Palmierii din sera mare de la Grădina Botanică au 150 de ani vechime și vin dintr-un fost mare imperiu. Povestea lor este impresionantă - FOTO
Palmierii din sera mare de la Grădina Botanică au 150 de ani vechime și vin dintr-un fost mare imperiu. Povestea lor este impresionantă - FOTO

Complexul de sere al Grădinii Botanice „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, construit în 1960, cuprinde șase sere care se întind pe o suprafață de puțin peste 2.000 metri pătrați.

În interiorul acestor seredin Grădina Botanică Cluj, vizitatorii pot admira o varietate impresionantă de plante exotice, inclusiv arbori de dimensiuni considerabile. Deși nu există informații precise despre înălțimea exactă a acestor arbori, serele sunt proiectate să găzduiască specii care necesită spațiu vertical generos pentru a se dezvolta corespunzător.

Printre atracțiile notabile se numără Sera Acvariu, unde temperatura este menținută constant la cel puțin 30 de grade Celsius. Aici, vizitatorii pot observa specii precum Victoria amazonica, cel mai mare nufăr din lume, ale cărui frunze pot atinge un diametru de până la doi metri și sunt capabile să susțină greutatea unui copil.

Faimoșii nuferi din Grădina Botanică Cluj
Faimoșii nuferi din Grădina Botanică Cluj

De asemenea, Grădina Botanică Cluj găzduiește un exemplar magnific de Liriodendron tulipifera, cunoscut sub numele de “copacul cu lalele”, care își etalează splendoarea florală în anumite perioade ale anului.

În Sera Palmierilor din Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, care atinge o înălțime impresionantă, sunt cultivate peste 80 de specii de palmieri decorativi și industriali, precum cocotierul și palmierul de ulei, originare din regiuni precum Japonia, Australia, Asia și Insulele Canare.

Grădina Botanică din Cluj, una dintre cele mai apreciate destinații ale orașului. Un sfert de milion de vizitatori au fost aici în 2024

De asemenea, complexul de sere al grădinii, construit în 1960 și ocupând puțin peste 2000 metri pătrași, include și alte sere dedicate plantelor acvatice, vegetației din Australia și zona mediteraneană, orhideelor și ferigilor, bromeliaceelor și plantelor suculente.

Aceste sere oferă condiții optime pentru creșterea și conservarea unei varietăți impresionante de plante exotice și tropicale, contribuind la diversitatea și frumusețea Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

În sera cea mare, un arbore, mai precis un palmier a crescut atât de mare, încât s-a decis tăierea lui. ”Acel palmier are o vigoare mai mare. Sera are 12 metri, iar palmierul a depășit deja această înălțime. Nu sunt bani pentru supraînălțarea seriei, ar costa foarte mult o astfel de lucrare. Ar costa miliarde supraînălțarea serei, dar nu sunt bani. Este o problemă tehnică și nu avem ce face momentan. Ar trebui o altă seră. O supraînălțare ar costa foarte mult. Ar trebui să fie făcută din structură de aluminiu, deoarece nu rezistă fundația așa cum a fost concepută sera în anii 60”, a spus un inginer al Grădina Botanică din Cluj-Napoca.

Palmierii sunt ”o donație de la Grădina Botanică din Schönbrunn din Viena, fiind născuți probabil în perioada imperiului austro-ungar, ei deja erau mari când au fost aduși. S-ar impune mărirea capacității serelor. Aici apare veșnica problemă cea a finanțării”, spunea un alt oficial al Grădinii.

Tăierea acestui arbore ar fi un mare păcat, acesta având 150 de ani vechime și putem spune că a fost un martor al istoriei, fiind unul dintre cei mai vechi din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *