Palatul Szeki din Cluj-Napoca. Povestea acestei bijuterii arhitecturale, moștenire a aristocraților maghiari
Avântul economic al Clujului în a doua jumătatea secolului al XIX-lea l-a impus şi pe cel urbanistic, concretizat într-o adevărată „febră a construcţiilor“. În acest context, s-au edificat pe lingă impunătoarele clădiri cu programe social-administralive, de învățămînt sau de cult și numeroase clădiri de locuit, expresii vii ale stării sociale a epocii, ale gustului şi stilului de viaţă. Predomină ”palatele”, menite să satisfacă gusturile cosmopolite: ale burgheziei, puternic influențată de cele din capitala Austro-Ungară la sfârșit de secol. Palatul Széki este situat în oraşul Cluj-Napoca, pe principala arteră (str. Gh. Doja— Horea) ce face legătura centru— gară în colţul sud-vestic al podului peste riul Someşul Mic. Palatul este amplasat în imediata vecinătate a vechii incinte a oraşului, ale cărei ziduri erau demolate la data edificării clădirii în anul 1893, conform datei înscrise și în mozaicul holului de acces.
Palatul a fost proprietatea farmacistului clujean Miklós Széki
Arhitectul lucrării este Pecz Samu (1854 —1922), autorul unor importante clădiri în Budapesta: hala principală, două biserici reformate, biblioteca politehnicii, case de locuit.
Realizările sale, ca şi cele ale majorităţii contemporanilor, austrieci sau maghiari, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, oglindesc spiritul eclectic al epocii, caracterizat prin inspiraţie liberă din stilurile Renașterii, goticului sau barocului, impregnate de ecourile romantismului. Cunoscător al istoriei, în primul rând al evului mediu, Pecz Samu adaptează în construcţiile sale elemente din repertoriul clasic al stilului gotic, acordând totodată multă importanţă rezolvării problemelor de structură în concordanţă cu materialele folosite.
Palatul este plasat pe malul Someșului, la intrare pe podul Horea
Terenul ocupat de palatul Széki este strict delimitat la nord de albia râului Someş, la sud de str. Barițiu şi la est de str. Gheorghe Doja. La vest clădirea se cuplează cu un alt important palat construit puţin mai târziu. Se evidenţiază forma neregulată a parcelei determinate de traseul străzilor Barițiu şi Doja, care se intersectează într-un unghi obtuz, precum şi de traseul zidului de sprijin al malului râului Someş, care face, la intersecţia cu str. Doja, un unghi ascuţit. Acest fapt a influențat considerabil compoziţia planimetrică a edificiului, precum şi dezvoltarea sa pe verticală. De asemenea, terenul a prezentat o puternică denivelare pe verticală, diferenţa dintre cota de pe latura sudică (str. Barițiu) şi cota zidului de sprijin de la nord fiind de cca 3,5 m.
Proiectul s-a întocmit la comanda lui Széki Miklos, farmacist în Cluj, în anul 1892.
Palatul are subsol, parter şi două etaje. În plan, se prezintă aproximativ în formă de „L“, cu latura scurtă la nord, spre Someș și cu cea lungă la str. Gheorghe Doja. Subsolul este ocupat pe latura lungă de pivnițe şi depozite. În aripa nordică sînt două apartamente, unul destinat portalului spre curtea interioară şi celălalt cu ferestre spre Someș, speculindu-se diferenţa de nivel a terenului menţionată anterior. Pivniţele sunt acoperite cu bolți cilindrice din cărămidă. În vecinătatea casei scărilor este amplasat liftul de lemne, necesar aprovizionării sobelor pe timpul iernii.
Parterul găzduiește la stradă magazine. Farmacia Szeky cu laborator de depozite este amplasată în colţul sudic, la intersecţia principalelor artere de circulaţie. Accesul în clădire se face în axul laturii dinspre str. Gheorghe Doja printr-un gang îngust, continuat de holul amplu al casei scărilor, amplasat spre curtea interioară. În aripa nordică la diferenţă de 4+1,00 m de cota trotuarului, respectiv a magazinelor, s-a proiectat un apartament cu patru camere şi dependinţe.
Etajul 1 cuprinde două apartamente din care cel sudic aparţinea proprietarului. Acesta are două accese din casa scării: unul principal, care se deschide în încăperea cu balcon situată deasupra gangului şi altul secundar, care dă într-un coridor central. Camerele sînt mari şi înalte cu ferestre spre stradă și cu multiple posibilităţi de comunicare. Între farmacie şi acest apartament era asigurată o legătură directă printr-o mică scară elipsoidală.
Spre curtea interioară s-au amplasat dependinţele (bucătăria, cămara, baia ș.a.). Al doilea apartament, la nord, are de asemenea camerele orientate spre stradă şi respectiv spre albia Someșului. Camera de colț este prevăzută cu un mic donjon circular care se regăsește şi la etajul superior. Dependinţele sunt amplasate tot spre curtea interioară cu acces din coridorul central creându-se şi o curte de aerisire pentru baie şi WC. Camerele de serviciu sunt prevăzute cu mici balcoane spre curtea interioară.
Etajul II are două apartamente identice cu cele de la catul inferior. Camera situată în axul intrării nu mai are balcon. În compoziţia planurilor se evidenţiază, pe lângă preocuparea pentru asigurarea unei bune funcţionalităţi a apartamentelor şi dotarea lor din punct de vedere a confortului, grija pentru adaptare la terenul existent, precum şi o supunere faţă de compoziţia volumetrică. Astfel, încăperile de colţ, respectiv cel de nord şi sud, sînt în rezalit faţă de faţade şi de forme neregulate în plan (cu cinci laturi și cu opt laturi), adaptate concepţiei autorului de realizare a turnurilor ce se înalţă din șarpantă în aceste două importante puncte de interes ale construcţiei. De asemenea, simetria compozițională a încăperilor situate pe latura lungă a clădirii este ruptă prin realizarea la etajele I și II a donjonului în consolă ce î.împodobește colţul de nord-est, spre pod, intuindu-se accentul de volumetrie şi perspectivă pe care îl dă acesta.
Palatul este făcut pe fundație din piatră
Clădirea palatului Sz6ky este realizată pe fundație din piatră, cu ziduri portante din cărămidă, șarpantă din lemn, învelitoare din ţiglă profilată, combinată la turnuri cu tablă plumbuită. Planșeele sînt executate din profile metalice T de 30 cm cu deschidere maximă de 5.73 m. Acestea sînt așezate din doi în doi metri pe zidurile portante. Pe aceste grinzi se sprijină buşteni fasonaţi și prinşi în cuie de lemn. Nu s-a folosit sistemul de planșeu, curent la acea dată, cu profile metalice și bolţișoare din cărămidă. Mascarea planșeului cu bolți false este făcută numai la două încăperi, gangul din str. Gheorghe Doja și sala de vânzare a farmaciei. În ambele cazuri s-a realizat o boltă gotică cu console, nervuri şi cheie de boltă. Scara principală este executată din blocuri masive de piatră dură buceardată fin, fasonate și montate în consolă de 1,50 m. Fiecare treaptă este prevăzută cu nut, sprijinindu-se una pe alta.
Edificat la confluență de veacuri, palatul Szeky reflectă un moment de tranziţie în care funcţionalitatea și structura constructivă se vor afirma tot mai mult, menţinându-se totodată valoarea aparenţelor şi gustul pentru spectaculos.