Oare e corect? Primăria dă gratuit locuințe celor de la Pata Rât, iar tinerii care muncesc se chinuie în chirii scumpe
Primăria Cluj-Napoca a distribuit 42 de locuințe familiilor din zona Pata-Rât în cadrul proiectului cu fonduri norvegiene Pata 2.0.
Locuințele au fost cumpărate de pe piața liberp cu bani de la Guvernul Norvegiei. În total, 73 de locuințe au fost achiziționate prin proiectul ADI-ZMC pentru familii din Pata-Rât.
Proiectul are o valoare totală de 8,76 milioane euro și s-a derulat cu începere din decembrie 2019.
În acest cadru au fost achiziționate în total 75 de locuințe, dintre care 73 sociale și două de necesitate pentru a fi utilizate în scop social, în cazuri precum cele de violență domestică. În locuințele sociale se mută prin program familii care provin din zona Pata-Rât. Locuințele sunt amplasate în Cluj-Napoca, Florești, Apahida, Baciu și Gilău. Fiecare este dotată cu electrocasnice (aragaz cu hotă, mașină de spălat, frigider) și mobilier (birou, șifonier, comodă).
31 de familii s-au mutat deja, pe parcursul anului trecut, iar pentru celelalte 42 familii beneficiare momentul semnării contractelor a avut loc în 30 aprilie.
Această activitate a proiectului a fost susținută de o intervenție social-comunitară complexă în arealul menționat, gândită în cadrul mai larg al inițiativelor asumate de Asociația Zona Metropolitană Cluj pentru desegregarea zonei.
Prin comparație, tinerii Clujului, care ar aștepta și ei proiecte de locuințe sociale, nu au niciun avantaj. Ei plătesc chirii de 400 – 600 de euro, dacă vor să trăiască în orașul tot mai scump.