Un val de aer arctic se îndreaptă spre România, determinat de circulația dintre un anticiclon situat în largul Norvegiei și o depresiune deasupra Rusiei.
În zilele următoare, aerul rece din zona Arctică va afecta în special nordul și estul Europei. Între un anticiclon groenlandez, care se extinde spre Scandinavia, și o zonă de joasă presiune situată deasupra Rusiei, masa de aer polar va avansa cu ușurință spre sud.
În România, aerul rece va ajunge în nordul și nord-estul țării încă de sâmbătă, 15 februarie, punând capăt perioadei scurte de încălzire de la sfârșitul săptămânii. De duminică, temperaturile vor scădea semnificativ și în regiunile sudice, iar vremea va rămâne rece și la începutul săptămânii viitoare.
Maximele diurne vor fi negative sau apropiate de 0 grade, iar în multe regiuni minimele nocturne vor coborî ușor sub pragul de ger.
Potrivit modelului de prognoză ICON, până luni dimineață, 17 februarie, sunt prognozate ninsori, însă acestea vor fi în general slabe. Totuși, există șanse de ninsoare și în sud-estul țării, unde iarna aceasta zăpada a lipsit aproape complet.
Meteorologii au actualizat prognoza, anunțând precipitații sub formă de ploaie, ninsoare, lapoviță și depuneri de polei. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, începând de sâmbătă, 15 februarie, vremea va intra din nou într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor.
„Ne aşteptăm ca la acest sfârşit de săptămână să consemnăm ninsori inclusiv în Capitală, dar şi în restul teritoriului. Dacă la început vorbim de o probabilitate ca să avem în cel puţin în regiunile centrale, nordice ale ţării, ulterior şi în zona de sud, sud-est, astfel încât să confirmăm până la urmă perioada din calendar din punct de vedere meteorologic şi din perspectiva regimului de precipitaţii, a formei acestora şi din perspectiva regimului de temperaturi.
Astfel încât, da, este posibil, aşa cum menţionam, mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, inclusiv în Capitală, precipitaţiile slabe mixte de pe parcursul zilei de sâmbătă, ploi, lapoviţe şi ninsori, să se transforme treptat în ninsori, dar fără un strat consistent de zăpadă. Din punct de vedere termic, vorbim de o vreme mai rece decât în mod obişnuit”, a explicat Elena Mateescu.