Grupul IULIUS va investi aproape 1,3 miliarde de euro în proiectele pe care le are în derulare în Cluj-Napoca și Constanța. La Cluj zona vizată este chiar fosta platformă Carbochim, pe care se va ridica viitorul mall RIVUS. Cei de la IULIUS fiind și printre puţinii dezvoltatori care îşi asumă în bugetele de investiţii lucrări majore de reconfigurare a infrastructurii. În cazul viitorului mall din oraș vorbim chiar despre un pod rutier şi două pasarele pietonale peste râu, străzi modernizate şi lărgite. Însă, dincolo de detaliile tehnice, mai de interes este pentru clujeni, cum va crea acest proiect un lanţ extins de spaţii verzi în oraș.
Orice schimbare aduce un anumit disconfort pentru comunitate și vine cu numeroase provocări. Totuși, cei de la IULIUS încearcă să-și adapteze proiectele cât mai bine la nevoile oamenilor, explică Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS:
„La Cluj-Napoca, am mutat şi modernizat mai întâi fabrica, păstrăm clădiri de importanţă ambientală şi realizăm întregul proiect astfel încât să punem cât mai mult în valoare conexiunea cu râul Someş, într-o manieră care să reflecte viziunea comunităţii. Cu toate acestea, provocările pot fi şi de altă natură, nu doar cele privind construirea. Mă refer la dezvoltarea unui concept final în care să se regăsească întreaga comunitate, care să fie acceptat, chiar şi dincolo de disconfortul produs de schimbare, şi care să fie la fel de relevant, poate chiar şi mai mult, pentru generaţiile viitoare”.
Raluca Munteanu punctează că orice proiect trebuie să se integreze fluid cu oraşul şi să urmărească planurile locale pe linia conectivităţii urbane.
„Pentru fiecare dezvoltare nouă, ţinem cont de specificul zonei şi integrăm în conceptul de proiect soluţiile necesare, stabilite de specialişti în domeniu, astfel încât să poată fi parte asimilată a oraşului, accesibilă şi conectată la strategia de mobilitate a oraşului. Este şi motivul pentru care optăm pentru aplicarea principiilor „Oraşului de 15 minute”, integrând cât mai multe elemente necesare vieţii cotidiene, care să poată fi accesate de cât mai multe persoane, la 15 minute de mers pe jos. Un calcul realizat ne-a arătat că 10% din populaţia urbană a oraşelor în care sunt dezvoltate proiectele noastre, în total 100.000 de locuitori, se află pe o rază de 15 minute faţă de locaţiile IULIUS, iar distanţa medie faţă de cele mai apropiate staţii de transport public este de maximum 200 de metri.
Pentru proiectul Rivus ne-am asumat poate cele mai ample demersuri privind mobilitatea şi conectivitatea, cu infrastructură amplă rutieră, pietonală şi velo: nou pod creat şi pasarele pietonale peste Someş, modernizarea străzilor adiacente, realizarea a două sensuri giratorii şi amenajarea a peste 3.200 de metri liniari de piste de biciclete pe întreg perimetrul proiectului, inclusiv pe linia Someşului, aşa cum a solicitat comunitatea. Sunt investiţii asumate de IULIUS printr-un contract cu Municipalitatea, a cărui valoare este de aproximativ 66 milioane de euro, incluzând beneficii directe şi indirecte pentru oraş, spaţii pentru comunitate şi lucrările de infrastructură”, ne spune Raluca Munteanu.
Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 500 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe.
„Cred cu tărie că rolul regenerării şi reconversiei urbane va deveni tot mai relevant, în contextul unui mediu urban suprapopulat, care necesită adaptare, noi funcţiuni dedicate comunităţii şi o direcţie sustenabilă în materie de expansiune”, punctează directorul de dezvoltare în cadrul IULIUS.
Din perspectiva ei, regenerarea și reconversia urbană joacă un rol esențial în dezvoltarea viitoare a orașelor, deoarece presupun transformarea unei zone abandonate, subdezvoltate sau care nu mai corespunde evoluției urbane, oferindu-i astfel o nouă direcție și o nouă viață.
„Practic, regenerarea şi reconversia urbană nu sunt procese doar de construcţie, ci intervenţii strategice care să susţină o evoluţie sustenabilă, durabilă şi adaptată contextului actual şi viitor, din toate unghiurile din care ar putea fi privite: economice, urbanistice, sociale, turistice, culturale, ale mobilităţii… Aşadar, reprezintă oportunităţi unice de a pune în aplicare principiile sustenabile, de a croi oraşul pe nevoile locuitorilor, acoperind golurile pe care aceştia le identifică, de a susţine un curent de dezvoltare economică, de a contribui la o calitate mai bună a vieţii şi lista poate continua”.
O grădină urbană gigantică de 52.000 mp va fi NUCLEUL viitorului mall din Cluj
Un parc de 5 hectare, cu 700 de copaci maturi și o grădină japoneză pe acoperiș sunt doar câteva dintre elementele inovatoare care vor transforma zona Carbochim din Cluj-Napoca într-un proiect urban de referință.
„Vom reda oraşului o suprafaţă de aproximativ 14 hectare, dintre care doar 30% au fost utilizate activ în ultimii 25 de ani, restul fiind în diferite stadii de degradare. O etapă esenţială în acest proiect a fost relocarea şi retehnologizarea uzinei Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale, ceea ce ne-a permis să menţinem activitatea industrială în portofoliul nostru. Aceasta a fost abordarea noastră: să prioritizăm păstrarea valorii industriale existente, alături de regenerarea urbană”, a încheiat Raluca Munteanu.
Astfel, proiectul reunește în același loc funcțiuni pentru întreaga familie, de la un parc ce se întinde pe 5,2 hectare, o grădină japoneză, centru dedicat artelor performative, sală de spectacole, centre interactive de entertainment, până la peste 400 de magazine, unele în premieră pentru regiune, aproximativ 30 de restaurante-concept, zone recreative, piste de biciclete, deschidere la Someș, Fresh Market și spații de birouri premium.
Amenajată pe acoperișul zonei de retail, grădina japoneză va integra specii de arbori și plante asiatice. Apa, vegetația și piatra sunt folosite ca simboluri pentru elementele ce definesc cadrul natural. Aleile creează contexte de promenadă, invitând la experiențe inspirate din fiecare anotimp, în timp ce pinii sculpturali, de diferite dimensiuni, păstrează un cadru veșnic verde, în toate sezoanele.
Principiile complementare ale culturii japoneze privind grădinile tradiționale vor fi, de asemenea, integrate: spațiul va fi unul suficient de mare pentru a te putea plimba în voie, oferind în același timp o atmosferă de calm și contemplare.