O femeie din Statele Unite a aflat în urma unor investigații medicale că avea viermi în creier, după ce a călătorit în Hawaii și două țări din Asia. Pacienta a ajuns la spital acuzând arsuri misterioase în picioare, fără să știe că, de mai bine de două săptămâni, paraziții îi invadaseră sistemul nervos central.
În vârstă de 30 de ani, femeia vizitase Thailanda, Japonia și Hawaii, de unde a luat „suvenirurile” periculoase, conform Science Alert. Primele simptome au apărut la 12 zile după întoarcerea acasă, iar după o săptămână durerile au devenit insuportabile. Senzația de arsură s-a extins din picioare către abdomen, brațe și cap, iar femeia a început să sufere de dureri de cap puternice, care nu cedau nici după administrarea de analgezice.
În urma consultului medical, s-a constatat o creștere ușoară a celulelor albe din sânge. Ulterior, pacienta a ajuns din nou la spital, având febră și simptome persistente. Inițial, medicii i-au administrat antiinflamatoare și medicamente împotriva anxietății, iar durerile de cap au dispărut temporar, permițându-i să fie externată. Însă, la scurt timp după revenirea acasă, simptomele au reapărut.
Situația s-a agravat când colega de apartament a observat că femeia era confuză și își făcea bagajele pentru o vacanță inexistentă. Îngrijorată, aceasta l-a chemat pe partenerul pacientei, care a dus-o din nou la spital.
„Dezvoltarea confuziei la această pacientă cu simptome senzoriale, dureri de cap și o posibilă febră intermitentă sugerează posibilitatea unei encefalite și crește îngrijorarea cu privire la o infecție a sistemului nervos central”, a explicat specialistul în boli infecțioase Joseph Zunt, de la Universitatea din Washington, pentru Science Alert.
Testele de sânge și o tomografie computerizată craniană nu au indicat nimic alarmant, astfel că medicii au efectuat o puncție lombară. Rezultatele au confirmat prezența markerilor meningitei eozinofilice – o formă rară de infecție a creierului cauzată de paraziți.
Medicii au diagnosticat femeia cu o infecție cu Angiostrongylus cantonensis, cunoscut sub numele de „viermele pulmonar al șobolanului”. Această infecție se răspândește atunci când șobolanii elimina larvele viermilor prin fecale, contaminând melcii și limacșii.
Chiar dacă oamenii nu consumă în mod obișnuit melci sau limacși cruzi, larvele pot ajunge în organism dacă o legumă contaminată nu este spălată corespunzător. De aceea, experții subliniază importanța igienizării legumelor în țările din Asia de Sud-Est, Insulele Pacificului și Australia, unde acest parazit este răspândit.
Specialiștii avertizează și asupra consumului de creveți și crabi insuficient gătiți, deoarece aceste animale se hrănesc cu melci și limacși și pot deveni purtători ai viermelui pulmonar de șobolan. Odată ajunși în corpul uman, acești paraziți pot migra către arterele pulmonare, traversând sistemul nervos central și punând viața gazdei în pericol.