ȘTIRI NON-STOP CLUJ

O angajată în IT, la Cluj, spune că multinaționalele au probleme grave în oraș din cauza tinerilor: „Nu vor să se înhame pe termen lung, merg din floare în floare”

IT
Imagine cu caracter ilustrativ

În cadrul unei intervenții radio, Andreea, angajata unei companii multinaționale din Cluj-Napoca, a spus că tinerii nu-și găsesc „jobul visurilor” nu din cauza salariilor proaste, ci pentru ar fi neserioși și incapabili de a-și asuma munca pe termen lung. Se pare că angajatorii clujeni nu se pot baza pe angajații tineri, care pleacă la cel târziu un an de la angajare, termen care nu e suficient nici să învețe tot ce au de învățat, nevorbind despre a aduce profit propriu-zis.

„Am 38 de ani, lucrez de ceva vreme într-o firmă care prestează servicii de IT pentru o companie multinațională din Londra. Acuma eu vă spun cu ce probleme mă confrunt cu echipa, cu tinerii pe care îi angajăm, ca să vedem un pic unde îi problema, de fapt. Pentru noi cea mai mare problemă este că nu ne putem baza pe termen lung pe acești oameni tineri, care nu au obligații neapărat față de o familie, de copii, cumva nu îi ține nimic pe loc.

Întrebată de ce ce crede că își schimbă aceștia atât de des jobul, tânăra a zis: „Poate că sunt nemulțumiri, dar mai mult este faptul că nu vor să-și asume o responsabilitate pe termen lung. S-ar putea să fie nemulțumiri financiare, numai că cerințele financiare ale tinerilor, sincer să zic, nu-s prea realiști și ancorați cu realitatea. S-ar putea să fie și exagerate cerințele”, a explicat Andreea, angajata unei multinaționale din Cluj-Napoca, pentru Europa FM.

Confruntată de moderator cu problema chiriilor la prețuri exorbitante, angajata din Cluj a zis că firma ei oferă un salariu mediu, și oricum nu e suficient: „Da, dar noi avem un salariu mediu, de 5000 net, media de vârstă e între 20 și 30 de ani și aceste persoane pleacă după un an, ori aplicația pe care noi lucrăm îți ia minim un an să faci training pe ea, și ai nevoie de persoane pe care te poți baza. Și atunci de la 5000 de lei noi creștem periodic undeva la 6 luni, și în funcție de inflație. Dar persoanele tinere, nu le ține nimic în loc, avem o provocare reală, cu faptul că nu ne putem baza pe termen lung, iar noi avem nevoie de persoane pe termen lung. Motivul plecării nu-i întotdeauna financiar, de multe ori persoanele pleacă pentru că pur și simplu nu vor să-și asume responsabilitatea muncii, nu vor să se înhame pe termen lung, merg din floare în floare”, a încheiat clujeanca.

În ultima perioadă, județul Cluj a fost martorul unor concedieri semnificative în sectorul IT, afectând mai multe companii de renume. Multe companii au implementat măsuri de reducere a cheltuielilor pentru a rămâne competitive într-un mediu economic global incert. Companiile ca Telenav și Wolters Kluwer au optat pentru restructurări interne și desființarea unor posturi pentru a eficientiza operațiunile și a economisi resurse financiare. Deși tinerii reclamă că își găsesc cu greu un loc de muncă pe piața de acum, mulți nu sunt dispuși „să-și dea viața” pentru companie pentru un salariu care nu le satisface cerințele unui stil de viață modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *