ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Minunatul castel Banffy din Sâncrai, bijuteria Ardealului unde se țineau baluri de poveste – FOTO

Castelul Sâncrai, Alba, o minune a arhitecturii, salvată de la ruină! Foto: Levi Bagy
Castelul Sâncrai, Alba, o minune a arhitecturii, salvată de la ruină! Foto: Levi Bagy

Castelul Bánffy din Sâncrai este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului aparținător Sâncrai, municipiul Aiud, operă a arhitectului Lajos Pákey. Un maestru al fotografiei din Ardeal, Levi Bagy, a realizat o serie de instantanee superbe cu castelul și le-a prezentat pe pagina lui de Facebook. 

În prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Alba, fiind renovat de curând („Centrul Cultural Castel Sâncrai”).

Castelul Sâncrai! Foto: Levi Bagy
Castelul Sâncrai! Foto: Levi Bagy

Construcția castelului a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind finalizat în anul 1903. Castelul are un plan neuniform, dominat de un turn cu patru nivele. Un turn este amplasat și în colțul opus al fațadei dispre vest, orientată spre Mureș, forma în plan a acestuia este una dreptunghiulară, fiind mai mic decât perechea sa. Între cele două turnuri se extinde o parte a clădirii cu fațadă neorenascentistă, la care accesul este realizat printr-o scară în spirală, din piatră. Partea de est, dinspre curte, include două clădiri cu decorații în stil neorenascentist și neobaroc, intrarea principală aflându-se în clădirea din partea dreaptă. Fațada laterală dinspre sud include un pridvor de zidărie, iar la partea nordică a ansamblului de clădiri s-a anexat un corp hexagonal, asemănător unui bastion, amplificând atmosfera romantică a castelului.

Castelul Sâncrai! Foto: Levi Bagy
Castelul Sâncrai! Foto: Levi Bagy

Castelul are două intrări, accesul se făcea fie dinspre Mureș, cu caleașca, fie dinspre pădure, pe jos. Odată cu trecerea timpului, parcul, care pe vremuri se extindea până la Mureș, a dispărut.

La acest castel se ținea baluri de poveste, la care participau nobilii Ardealului

Unii dintre localnicii din Sâncrai au auzit, din tată în fiu, de petrecerile fastuoase organizate de nobilime aici. ”Veneau cu trăsurile la castel invitaţi, probabil, pentru recepţie. Orice nobil avea o sală unde dădea petreceri de sărbători, prezentări de domnişoare şi domnişori, că să se cunoască şi să îşi facă familii“, afirmă localnicul Valeriu Poian. Un alt locuitor al satului a aflat de la bunicii săi despre opulenţa primilor proprietari ai castelului: „Tot satul era în sărbătoare când era petrecere la castel. De pe urma activităţilor de la castel trăiau mulţi oameni de aici. Se organizau şi vânători cu invitaţi care mai de care mai vestiţi“.

Castelul Sâncrai! Foto: Levi Bagy
Castelul Sâncrai! Foto: Levi Bagy

Castelul este construit pe un plan după model renascentist, simetric perfect faţă de axa de acces, iar faţadele castelului denotă stilul baroc târziu, amestecat cu elemente de Art Nouveau şi clasicism eclectic. Întreaga alură a castelului este eclectică prin abundenţa decoraţiei şi eterogenitatea volumelor ce diferă ca formă, dimensiuni, poziţie şi importanţă“, arată proiectul de restaurare.

Vizitarea Castelului Sâncrai trebuie legată cu aatul Rimetea, o altă bijuterie din Alba

În apropierea castelului de la Sâncrai mai pot fi vizitate câteva obiective turistice spectaculoase. Este vorba, în primul rând, de Valea Aiudului, cu Cheile Vălişoarei, Cetatea de la Colţeşti şi satul Rimetea. Accesul spre această zonă mirifică se face din DN1, din centrul oraşului Aiud. Comuna Rimetea este situată într-un cadru natural spectaculos, la poalele masivului Colţii Trascăului-Piatra Secuiului. La Rimetea parcă te întorci în timp, cu cel puţin 100 de ani. Natura pare neatinsă de mâna omului, iar zonele cu case sunt extrem de pitoreşti: casele sunt zugravite toate în alb cu ferestre verzi, aşa cum au fost construite la începutul secolului trecut. O stare de lucruri care a determinat Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice să desemneze oficial comuna Rimetea drept „zonă arhitecturală şi urbană protejată“ şi să propună înscrierea satului pe lista UNESCO.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *