Judecătoarele Delia Purice și Georgiana-Rodica FĂRCAȘ-HÎNGAN, de la Curtea de Apel Cluj, au decis să suspende executarea pedepsei medicului Florin Răcășan, condamnat pentru luare de mită. Inițial, Tribunalul Cluj l-a pedepsit cu doi ani și zece luni de închisoare cu executare, dar instanța superioară a schimbat sentința, impunând doar interdicția de a mai profesa timp de doi ani.
Medicul Florin Răcășan a fost prins în flagrant cu 600 de euro mită
Florin Răcășan, medic ortoped la Spitalul de Recuperare din Cluj, a fost prins în flagrant luând mită 600 de euro pentru a externa un pacient care suferise o intervenție chirurgicală.
Pacientul care l-a denunțat a povestit detalii despre modul în care medicul a pretins banii: ”Mi-a spus că pentru cea de-a doua operație, cea la ligamente, trebuie să plătim 600 de euro. După operație, m-a chemat în cabinet, mi-a explicat ce mi-a făcut la genunchi și la final a zis: «Bănuții». Când i-am spus că nu am atâția bani la mine, a insistat: «Păi, cum ne-am înțeles?»”.
La momentul flagrantului, asupra medicului s-au găsit 850 de euro, dintre care 600 erau mită. Inițial, Răcășan a susținut că banii proveneau dintr-un schimb valutar pentru un concediu.
Medicul Florin Răcășan avea tarife fixe pentru mită
Potrivit anchetei, medicul stabilise tarife clare pentru diferite intervenții:
200 de euro pentru menisc
600 de euro pentru operații la ligamente
500 de euro pentru intervenții la gleznă
Mai mult, pacienții care refuzau să dea mită erau tratați diferit. Un martor a declarat că medicul l-a tratat cu ostilitate după ce nu i-a oferit bani imediat: „Nu mi-a administrat calmante, s-a răstit la mine și mi-a scos doar jumătate din firele de sutură, spunând că restul le va scoate la externare”.
Judecătorii clujeni: ”Medicul a transformat mita într-o obișnuință zilnică, iar pacienții îi cunoșteau tarifele”
Judecătoarea Liana Cociș de la Tribunalul Cluj a considerat inițial că Răcășan nu a arătat nicio intenție de a se schimba, motiv pentru care l-a condamnat la închisoare cu executare: „Medicul a transformat mita într-o obișnuință zilnică, iar pacienții îi cunoșteau tarifele. Faptul că a persistat în această practică, deși veniturile sale erau considerabile, demonstrează o lăcomie acută”.
Totuși, Curtea de Apel Cluj a hotărât că executarea pedepsei nu este necesară, reducând sancțiunea la interdicția de a profesa timp de doi ani.