octombrie 5, 2024

Mănăstirea franciscană de la Căpleni și cripta familiei Károlyi. Sarcofagele seamănă foarte mult cu sicriele împărătești din Viena – FOTO

0
Mănăstirea franciscană de la Căpleni și cripta familiei Károlyi. Sarcofagele seamănă foarte mult cu sicriele împărătești din Viena - FOTO

Mănăstirea franciscană de la Căpleni și cripta familiei Károlyi. Sarcofagele seamănă foarte mult cu sicriele împărătești din Viena - FOTO

Căpleni, România – Situată la patru kilometri nord-est de Carei, mănăstirea franciscană „Sfântul Anton de Padova” din Căpleni este un ansamblu monument istoric deosebit, ce atrage vizitatori din întreaga țară. Acest loc sacru, care adăpostește și cripta familiei nobiliare Károlyi, se remarcă prin istoria sa fascinantă și arhitectura sa impresionantă.

Istoria Mănăstirii și a Criptei Károlyi

Conform documentelor istorice, prima biserică și mănăstire din Căpleni datează din secolul al XI-lea și a fost construită de călugării benedictini. Ultimul document medieval, din 1479, menționează biserica cu două turnuri, însă aceasta a fost părăsită în secolul al XVI-lea. Reconstrucția sa a fost inițiată de Alexandru Károlyi în 1711, iar lucrările au fost finalizate în 1740. Cutremurul din 1834 a impus o nouă reconstrucție, realizată în stil romantic de arhitectul Ybl Miklós.

Cripta familiei Károlyi, situată lângă altar, este locul de odihnă al numeroșilor membri ai acestei familii nobile, inclusiv al contelui Alexandru Károlyi, general în războiul de independență. Aici își dorm somnul de veci 36 de membri ai familiei, iar sarcofagele din criptă poartă amprentele istoriei, fiind decorate cu basoreliefuri și având urme ale gloanțelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Castelul Karolyi, perla Ardealului de nord! Legendele acestui loc misterios, un important punct de atracție – FOTO

Sarcofagele din criptă se împart în patru categorii: cele mai vechi au fost confecţionate din bronz la Bratislava în 1600 şi au fost decorate cu imagini pictate de un meşter anonim. S-a păstrat un singur sarcofag de acest tip.

Cele din a doua grupă au fost realizate în prima parte a anilor 1600, probabil tot la Bratislava.Acestea sunt deja sicrie triple asemănătoare celor din cripta imperială.

Sarcofagele realizate la sfârşitul anilor 1700 sunt tot triple, realizate la Bratislava. Acestea au ornamentație bogată și seamănă foarte mult cu sicriele împărătești din Viena, exteriorul lor fiind placat cu cupru, bogat ornat cu basoreliefuri. Tibor Károlyi a renovat inclusiv cripta în 1892. În 1898, a fost adusă în criptă crucea realizată de Pietro Bazzanti din marmură de Carrara.

Obiective turistice de neratat

Vizitatorii sunt invitați să admire fragmentele de mobilier în stil baroc, picturile care reprezintă stațiile Calvarului și sarcofagele de bronz, fiecare cu povestea sa. De asemenea, nu ratați muzeul călugărilor franciscani și biblioteca care adăpostește o colecție rară de cărți.

Legenda Mănăstirii

Se spune că mănăstirea ar avea o trapă ce duce la un tunel subteran, conectând-o cu castelul din Carei, reședința familiei Károlyi timp de secole.

Informații Utile

Biserica poate fi vizitată pe bază de programare telefonică, oferind o oportunitate unică de a explora un loc cu o istorie bogată și o atmosferă spirituală profundă. Mănăstirea franciscană de la Căpleni este cu siguranță un obiectiv turistic de neratat pentru toți cei care doresc să descopere comorile ascunse ale României.

Loading

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *