ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Localitatea izolată în care toți cei 6.000 de oameni stau pe aceeași stradă dintr-un motiv bizar

polonia

În Polonia există o localitate izolată unde toți cei 6.000 de locuitori sunt, din punct de vedere tehnic, vecini, deoarece trăiesc pe aceeași stradă.

Situat la doar câțiva kilometri de forfota istorică a Cracoviei, satul Sułoszowa are o configurație cu totul aparte. Aici, conceptul de vecinătate este dus la extrem, toate cele aproximativ 6.000 de persoane locuind de-a lungul unei singure străzi centrale.

Văzut din aer, satul oferă o imagine spectaculoasă și neobișnuită: un drum drept, mărginit de case și înconjurat de întinderi vaste de spații verzi. Nu există drumuri secundare sau intersecții, iar strada principală, care se întinde pe nouă kilometri, reprezintă axa în jurul căreia gravitează întreaga localitate, potrivit presei poloneze.

Această unică stradă nu doar că adăpostește locuințele sătenilor, ci și afacerile, magazinele și terenurile agricole. Fiecare gospodărie beneficiază de o fâșie lungă și îngustă de teren pentru agricultură și grădinărit, care se întinde departe în peisaj, formând un mozaic vizual impresionant. Datorită peisajului său unic și aspectului său deosebit, satul a atras atenția la nivel global, fiind supranumit „Mica Toscana”, potrivit publicației The Daily Express.

Un membru al consiliului local din Gmina Sułoszowa, Katarzyna Bieda, a explicat motivul pentru care satul a fost construit astfel:

„Sułoszowa este înconjurat de natură, cu multe păduri și câmpuri. Aceste terenuri ne-au făcut celebri în întreaga lume datorită imaginilor realizate cu drone, în care câmpurile noastre, situate în jurul străzii principale, arată ca o frunză.”

Bieda a precizat că structura liniară a satului își are originile în trecut, când era mai ușor pentru oameni să locuiască de-a lungul unei singure străzi, mai ales din motive de accesibilitate rutieră.

Un alt localnic, proprietar de magazin, a declarat pentru presă că satul are un „puternic sentiment de comunitate”, iar locuitorii organizează evenimente precum „Ziua cartofului” și „Ziua căpșunilor”, unde se adună pentru a degusta preparate tradiționale și a asculta muzică.

„Dar oamenii adoră bârfele. Și toată lumea cunoaște pe toată lumea”, a adăugat el.

Potrivit datelor furnizate de Statistics Poland, în 2017, 5.819 persoane locuiau de-a lungul acestui drum unic. Deși poate părea izolat, Katarzyna Bieda susține că satul atrage turiști și are numeroase atracții de oferit vizitatorilor.

„În fiecare an, mai ales primăvara și vara, mulți turiști vin să ne viziteze datorită peisajului local și a atracțiilor turistice, cum ar fi Castelul Pieskowa Skała sau faimoasa noastră stâncă numită Maczuga Herkulesa [Ciomagul lui Hercule].”

Oamenii profită din plin de notorietatea pe care a câștigat-o satul lor. Astfel, recent au fost scoase la vânzare două case cu peste 400.000 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *