Legendele peștilor gigant din lacul Tarniţa. Scanfandrii care au coborât în adâncuri ”au refuzat să mai coboare fără cuşti metalice de protecţie”

0

Legendele din jurul lacului Tarnița vorbesc despre lotrițe de 3 metri, care pot înghiți un om!

Una dintre legendele Clujului vorbește despre peștii gigantici din lacul Tarnița. Nimeni nu a prins unul, dar sunt pescari care pretind că au avut ”trăsături” în timpul partidelor de pescuit pe lacul de lângă Cluj-Napoca, pe care nu pot explica.

Am mai prins pești de un metru, dar am avut unele trăsături și apoi am luptat cu peștele zeci de minute și l-am pierdut. Eu zic să vorbim despre ceva mai mare decât un păstrăv de un metru. Nu poate fi decât o lostriță”, ne-a spus Vasile, un pesar cu vechime de pe Tarnița.

Se spune că în lacul Tarniţa, aflat la vest de municipiul Cluj-Napoca, există lostriţe care au peste trei metri lungime. În general, ele stau pitite pe fundul apei. Uneori, însă, când apar intruşi care tulbură liniştea undelor, câte una se ridică înspre suprafaţă, atacând înotătorii şi chiar bărcile. Lumea crede că multe dintre cazurile de înec în care corpurile victimelor nu s-au mai găsit se datorează acestor peşti crescuţi fără măsură”, povesteşte istoricul clujean Ovidiu Pecican.

În urmă cu un deceniu şi jumătate, după ce un camion s-a răsturnat în lac, a fost adusă o echipă de scafandri pentru a recupera utilajul şi trupul inert al şoferului. Când au ieşit la mal, după prima scufundare, unii dintre ei erau albi ca varul şi au refuzat să mai coboare fără cuşti metalice de protecţie. Ei susţineau că pe fundul lacului ar fi văzut monştri incredibili”, continuă Pecican, în cartea „Clujul în legende“. Scepticii spun că umbrele din adânc au creat o iluzie optică. Alţii au dat vina pe sticla de la casca echipamentului de scufundare, care supradimensiona imaginea reală. Cu toate acestea, nici ei nu au mai avut curajul să coboare în adâncuri. Adâncimea maximă a lacului este de 70 de metri.

Mai mult decât atât, povesteşte istoricul, un cercetător german a sosit la Cluj în 2010, expert în piscicultură, care s-a scufundat de câteva ori în Tarniţa pentru a efectua cercetări care să completeze cunoştinţele agoniste în Marea Britanie, la Loch Ness, în vederea publicării unui raport ştiinţific.
Fleacuri?

«Toate acestea sunt legende urbane, fleacuri, vă rog să mă credeţi», mi-a spus cercetătorul pasionat care se numeşte Erich von Munchhausen. Adevărul este că în lacul Tarniţa există o balenă dintr-o specie descoperită chiar de mine, iar în burta ei cei dispăruţi o ţin într-un ospăţ necontenit“, încheie, amuzat, Pecican. Evident, acesta nu dă crezare mitului. ”Ce mi-e Loch Ness, ce mi-e Tarniţa? Tocmai de aceea numim aceste lucruri «legend», pentru că adevărul lor este crezut, nu demonstrat“, precizează istoricul.

Lostrițele din Tarnița și Nicolae Ceaușescu

După construirea barajului, în 1974, Ceaușescu a ordonat popularea lacului cu lostrițe pentru a-i ține departe pe curioși. Acești pești, care ajung și la peste trei metri lungime, stau pitici pe fundul apei. Legenda spune că uneori, când apar intruși care tulbură liniștea undelor, câte una se ridică înspre suprafață, atacând înotătorii și chiar bărcile.

În urmă cu un deceniu și jumătate, după ce un camion s-a răsturnat în lac, o echipă de scafandri a fost trimisă să recupereze utilajul și trupul șoferului. Când au ieșit la mal, după prima scufundare, unii dintre ei erau albi ca varul și au refuzat să mai coboare fără cuști metalice de protecție. Susțineau că pe fundul lacului ar fi văzut monștri incredibili. Cei mai sceptici au explicat științific că umbrele din adânc creaseră o iluzie optică. Alții au dat vina pe sticla de la cască, care supradimensiona imaginea reală. Adâncimea maximă a lacului este de 70 de metri. Existenta lostrițelor de pe Tarnița nu a fost confirmată când lacul a fost secat pentru lucrări de amenajare.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate