ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Legendele Clujului. Orașul este foarte vechi și are povești care te curemură

Legendele Clujului. Orașul este foarte vechi și are povești care te curemură
Legendele Clujului. Orașul este foarte vechi și are povești care te curemură

Cluj-Napoca, un oraș cu o istorie bogată, este învăluit în numeroase legende care îmbină faptele istorice cu miturile locale. Puțin știute sunt legendele privind fantoma de la Biblioteca Central Universitara sau mai recent despre cazul tragic de pe Cetățuie.

Iată un top al celor mai cunoscute legende clujene:

Legendele Clujului – Legenda lui Donath: Se spune că, în timpul unui asediu al orașului de către turci, un tânăr pe nume Donath a descoperit planul inamicilor de a devia râul Someș pentru a lăsa orașul fără apă. El a alergat spre Cluj pentru a avertiza locuitorii, însă, după ce și-a îndeplinit misiunea, a murit din cauza epuizării. În onoarea sa, a fost ridicată o statuie pe dealul care astăzi îi poartă numele, Dealul Donath.

Legendele Clujului – Pădurea Hoia-Baciu: Cunoscută drept una dintre cele mai bântuite păduri din lume, Pădurea Hoia-Baciu este asociată cu numeroase fenomene paranormale, apariții de OZN-uri și dispariții misterioase. Forma neobișnuită a copacilor și poveștile locale atrag atât curioși, cât și cercetători ai fenomenelor inexplicabile.

Legendele Clujului – Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”: O legendă locală spune că această bibliotecă este bântuită de spiritul Annei Wesselényi, fiica unei contese transilvănene care a studiat la Cluj și a murit la vârsta de 20 de ani din cauza unei boli incurabile. Se spune că, după moartea sa, pe holurile bibliotecii se aud zgomote ciudate în timpul nopții, iar unii cred că spiritul ei încă bântuie clădirea în căutarea tinereții pierdute.

Legendele Clujului – Muzeul de Speologie „Emil Racoviță”: Situat într-unul dintre vechile turnuri de apărare ale cetății medievale, muzeul a servit de-a lungul timpului ca depozit, locuință și închisoare. Legenda spune că sufletele prizonierilor de odinioară încă bântuie clădirea, iar unii vizitatori au raportat fenomene inexplicabile și senzații stranii în interiorul muzeului.

Legendele Clujului – Casa Călăului: Aflată pe actuala stradă Avram Iancu, această casă, distrusă de un incendiu în 2002, era cunoscută drept locuința călăului orașului în secolul al XVI-lea. Legenda spune că fostul călău, copleșit de remușcări pentru faptele sale, și-a dedicat restul vieții pentru a face bine. După moartea sa, se crede că spiritul său a continuat să bântuie locul.

Legendele Clujului – Cetățuia și gemenele: Cetățuia, o zonă de belvedere populară în Cluj, este asociată cu o poveste tragică din 2007, când două surori gemene s-au sinucis spânzurându-se de aceeași creangă. De atunci, locul a căpătat o reputație sinistră, iar unii localnici susțin că au simțit prezențe stranii sau au auzit sunete inexplicabile în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *