Legendele Clujului de la Matei Corvin biciuit în Piață, până la lostrițele din lacul Tarnița care mănâncă oameni
Legendele Clujului sunt bogate în istorie, tradiție și misticism, oferind un aer de poveste care captivează pe oricine le ascultă. Asemenea tuturor legendelor, și acestea au un sâmbure de adevăr, chiar dacă unele sunt doar inspirate sau preluate din alte surse. Aceste povești fac parte din folclorul local și reprezintă o componentă importantă a culturii clujene. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și apreciate legende ale Clujului.
Matia Corvin, biciuit în piață
Unul dintre cei mai iluștri monarhi din Ungaria și Europa, Matia Corvin, s-a născut la Cluj, în casa care îi poartă numele din Piața Muzeului. Printre legendele Clujului se numără și o poveste despre biciuirea regelui Ungariei chiar aici.
Legenda spune că, în timpul unei răscoale a nobilimii împotriva legilor sale pentru dreptate și ordine, Matia Corvin a intrat în Cluj deghizat într-un simplu student, lăsându-și suita regală la Gilău. În Piața Mare (actuala Piața Unirii), a văzut cum localnicii erau forțați sub amenințarea biciului să care bușteni în gospodăria județului. Regele, deghizat, a protestat și a fost biciuit și silit să muncească până la apus. În timpul muncii, a scris cu cărbune pe trei lemne de foc: „Aici a fost regele Matia! Unde este dreptatea?”. A doua zi, regele a revenit cu suita regală și a pedepsit nobilii după ce a descoperit lemnele inscripționate, demonstrând astfel că legile sale nu erau respectate.
Avram Iancu, un student bătăuș
Avram Iancu, simbol al luptei pentru libertate în Ardeal, este portretizat în legendele Clujului și ca un student neastâmpărat. Conform unei legende, Avram Iancu și colegii săi de la Colegiul Piariștilor s-au retras într-o cârciumă după un festival, unde au întâlnit niște calfe. După ce unul dintre colegii lui Iancu a fost jignit, a izbucnit o bătaie. A doua zi, studenții s-au adunat într-un cimitir și au jurat să nu pomenească nimic despre incident. Istoricii consideră că aspectul de bătăuș al lui Iancu este exagerat, dar legenda continuă să fie povestită.
Creaturile din lacul Tarnița
Lacul Tarnița, o destinație preferată pentru clujeni, este asociat cu legende despre monștri acvatici. Se spune că lostrițe de până la 3 metri lungime trăiesc pe fundul lacului și atacă înotătorii sau bărcile care le tulbură liniștea. În urmă cu aproape 20 de ani, un scafandru a refuzat să mai coboare în lac fără cuști de protecție după ce a susținut că a văzut creaturi uriașe și înspăimântătoare.
Ultima cină a lui Mihai Viteazul
O altă legendă clujeană îl are în prim-plan pe Mihai Viteazul, care ar fi servit ultima cină la Cluj. În 1600, Mihai Viteazul a devenit conducătorul celor trei principate române, dar în 1601 a fost trădat de apropiații săi. După ce generalul său, Baba Novac, a fost executat la Cluj, Mihai Viteazul a poposit aici pentru a-l omagia. A luat cina cu Giorgio Basta, dar în timpul cinei a izbucnit o ceartă. Mihai Viteazul a plecat în Țara Românească, iar la scurt timp Basta a ordonat asasinarea sa.
Aceste exemple din legendele Clujului ne arată importanța orașului din punct de vedere istoric și cultural. Localnicii continuă să povestească aceste legende, care rămân parte din bogăția culturală a capitalei Transilvaniei de pe malul Someșului.
Sursă informații: Adevărul