La Kaufland România 250 grame de margarină costă dublu cât 250 grame de unt. Oare își bat joc de români?
Margarina era considerată varianta ieftină a untului, dar acum s-a ajuns la prețuri halucinante. Mulți considerau că aceasta este înlocuitoarea untului, studiile din domeniul alimentar au scos la iveală cât de nocivă este, de fapt, pentru organismul uman.
Untul este un produs obținut din lapte, în timp ce margarina este obținută din uleiuri vegetale – ulei de palmier, ulei de rapiță, de floarea soarelui, apă, emulgatori și diverse arome.
În 2024, pe lângă varietatea mare de produse de pe rafturile supermarketurilor, românii au la dispoziție o selecție de alimente marca proprie Kaufland – K-Classic – produse calitative și accesibile la preț. În această categorie intră și untul K-Classic, 82 % grăsime, 250 de grame – unt german de marcă – care costă 10.35 de lei. Sub denumirea de produs tartinabil, margarina de la Meggle Alpiness, 75% grăsime, 250 de grame, costă 18,29 lei.
În atenția clienților, diferențele de preț au fost semnalate de către Protecția Consumatorilor din România. Pe pagina personală de Facebook a instituției, reprezentanții au făcut comparația direct de la raftul supermarketului: ”Știai că 250 de grame de margarină este mai scumpă decât 250 de grame de unt?”, se arată în mesajul ANPC.
Dacă untul este obținut din cremă de lapte de vacă și conține grăsimi saturate, margarina este obținută prin procesarea uleiurilor. Pasta tartinabilă – care poate avea diverse arome și texturi – poate să fie fabricată din orice ulei vegetal, apă, emulgatori și arome, este mai săracă în grăsimi săturate. Margarina este adesea folosită ca înlocuitor al untului – la micul dejun – dar și în produsele de panificație – cornuri, biscuiți, merdenele. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii mănâncă o cantitate uriașă – pe an- din acest produs.