Jurnalist din Cluj, sancționat de Poliția Română pentru un articol de presă, în care critică un fost deputat din Turda
Jurnalistul Gelu Florea, de la Turda News, a fost sancționat de poliție cu avertisment, după ce a scris un articol negativ despre activitatea fostului deputat Mircea Irimie, actualmente la extremiștii de la AUR.
”Acesta este procesul verbal prin care un polițist de la Poliția Turda, de la Biroul Ordine Publică unde e șef finul politicianului AUR, Mircea Irimie, m-a sancționat cu ”avertisment”, pentru expresiile folosite într-un articol de presă scris despre modul cum Mircea Irimie și-a manageriat și falimentat propria firmă – Roland Impex SRL.
Practic, un abuz!
Evident, cum i-am precizat și polițistului: chiar dacă mi-a dat doar ”avertisment”, o să demonstrez că a comis un abuz grav, în cunoștință de cauză (!), pentru ca l-am avertizat principial că un organ de Poliție NU MĂ POATE sancționa pentru un articol scris de mine, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un politician.
Dacă Poliția Turda se face preș în fața unui politician, eu nu voi avea aceeași atitudine! Iar cumetriile, nășiile și alte legături de acest gen, să le manifestați în afara unei profesii care trebuie să fie oneste și corecte!”, a declarat Gelu Florea.
Poliția poate aplica sancțiuni în baza Legii 61/1991, privind Ordinea Publică, chiar și pentru postări pe Facebook, dacă sunt aduse injurii, sunt folosite expresii jignitoare care să perturbe audiența, dar nu pentru articole de presă.
În 2020, o activistă civică din Florești a fost amendată pentru că l-a criticat pe primar
O persoană din Florești, Cluj, a fost amendată cu 1000 de lei pentru că l-a criticat pe primar pe Facebook.
Iulia Ungureanu, o studentă din Florești, județul Cluj, a fost amendată de poliția locală din comuna în care locuiește pentru o postare critică la adresa primarului, în care îi cere acestuia să ia măsuri de protejare a cetățenilor localității în pandemie. Postarea nu conține cuvinte jignitoare la adresa primarului, însă polițiștii locali au considerat că postarea îi ”lezează demnitatea primarului provocând indignarea cetățenilor” și au amendat-o pe autoare cu 1.000 lei pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 30 al. 1 lit b cu ref. la art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Textul legal invocat de poliţia locală prevede că este contravenţie „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora”.
După cum se poate observa din textul legal citat, această contravenţie se aplică, în mod normal, scandalagiilor, nu celor care critică, în limbaj civilizat, activitatea deficitară a autorităţilor.